Šestadvacetiletého biatlonistu Michala Krčmáře čeká možná jedna z nejdůležitějších sezón v kariéře. Vyvrcholí totiž olympijskými hrami v Jižní Korei a rodák z Vrchlabí ji absolvuje prakticky v ideálním sportovním věku.

Přesto si člen jabloneckého biatlonového klubu uprostřed přípravy na novou sezonu Světového poháru udělal čas a přijal pozvání do Pilníkova. V pátek dopoledne si hvězda české reprezentace trpělivě povídala s dětmi o sportovním i osobním životě.

TRPĚLIVÁ PŘÍTELKYNĚ

Pilníkovské chlapce nejvíce zajímala zbraň a závodníkovy výsledky. „Na každou sezónu máme novou flintu. Dělají nám ji na zakázku, na míru. Každý má dřevěnou část vytvarovanou podlé svého úchopu. Budete se divit, ale celá stojí až 120 tisíc korun. Ještěže nám ji platí svaz,“ prozradil biatlonový reprezentant. „Za rok vystřílíme asi 20 tisíc nábojů. Flinta je naše vlastně druhá přítelkyně,“ pousmál se Krčmář.

Přítomné slečny si pak naoko posteskly, když se dozvěděly, že Krčmář má doma už více než osm let i „první“ přítelkyni. O přízeň se tak biatlonista rychle podělil s o sedm let mladším bratrem Davidem, který ho na cestách doprovodil. Děvčata se s oběma potřebovala nutně zvěčnit a umístit fotku na sociální síť.

„Jsem rád, že má přítelkyně je tak trpělivá. Moc totiž doma nejsem. Šest až sedm měsíců v roce jezdíme po zahraničí po závodech. A když jsme doma v republice, často lítám po soustředěních,“ přiznal Michal Krčmář. „Děláme si tak srandu s Ondrou Moravcem, s nímž bydlím na cestách na pokoji, že mám v manželské posteli naspáno víc s ním, než s přítelkyní,“ rozesmál děti i kantory. „Naštěstí přítelkyně také dělala biatlon, takže tomu rozumí. Společný život je hodně o jejím pochopení. Při tom všem cestování jsme si ale zase vzácnější,“ doplnil.

DUŠENÁ JÁTRA S RÝŽÍ

Jinak se otázky točily především okolo Krčmářova sportu. „Uvidíme vás zase v televizi?“ zeptal se třeba jeden ze žáků. Krčmář se smíchem odvětil, že pokud ho neopustí forma, mohl by ho chlapec vidět nejčastěji opět v biatlonových závodech Světového poháru.

Aktuálně Krčmář s reprezentací absolvuje tzv. suchou přípravu. „Dopoledne najedu zhruba 40 kilometrů na kolečkových běžkách. Pak si jdu jako malé dítě lehnout a odpoledne si přidám běh nebo cyklistiku,“ nastínil svůj běžný program.

A jaký má recept na úspěšnou sportovní kariéru? „Je to o zdravém mixu sebevědomí a pokory. A člověk se taky musí občas omezovat. Já mám třeba strašně rád jídlo. Dušená játra s rýží, to je moje. Ale musím se tomu před závody vyhnout. Stejně jako třeba tataráku. Tělo musí být odlehčené a svěží,“ vysvětlil. „Člověk ale časem pozná, že když se někde omezil, vrátí se mu to jinde,“ dodal.