Sobotní deštivý den patřil v trutnovské sportovní hale při ZŠ Komenského republikovému finále České asociace sportu pro všechny. Celkem v pěti kategoriích své gymnastické umění předvedlo 27 družstev z celé republiky. Chybět nemohl domácí tým, který zastupovaly čtyři kolektivy ve třech kategoriích.

Akrobacie, trampolíny a pohybové skladby

TeamGym je jiná forma sportovní gymnastiky, která zaznamenává velký rozvoj, a tak měli diváci skutečně co sledovat. Soutěžilo se ve třech disciplínách akrobacie, trampolíny a pohybové skladby. Na akrobacii, takzvaném tumblingu, předvádějí gymnastky i gymnasté akrobatické prvky a skoky. K vidění byly takové výkony, jako dvojná toporná salta s obraty, dvojná salta vzad, ale také salta s několika obraty.

Diváci byli překvapení a výkony náležitě odměnili potleskem. Na pohybové skladbě zase hraje velkou roli baletní průprava, sladění s hudbou a ladné pohyby. I zde jsou ale povinné akrobatické prvky, které naprosto dokonale zapadají do celé kompozice pohybové skladby. Těžkou práci nelze závidět rozhodčím, kteří musí v této dynamické soutěži rozpoznat i pokrčenou nohu či nesprávně propnutou špičku.

Nejmladší závodnice vyslaly dva týmy

V nejmladší kategorii Junior I bylo nejvíce „dusno". Tucet kolektivů bojoval o nejlepší umístění. Trutnovská gymnastika zde měla dva týmy A a B. Děvčata z béčka závodila poprvé. Šlo hlavně o to, aby si vyzkoušela, jaké to je soutěžit v podobné atmosféře. Na akrobacii se zadařilo výborně. I přes nižší obtížnost získal tým pátou nejvyšší známku. Na pohybové skladbě už výkon nebyl tak suverénní. Bylo zde znát, že děvčata musí ještě pilovat soulad s hudbou a gymnastickými prvky.

ZLATÉ MEDAILE si po svém výkonu v soutěži mohly na krk pověsit domácí závodnice v kategorii Junior III.Na trampolíně se již projevila nová pravidla. Zde měla děvčata v tomto pohárovém závodě zakázány skrčky a jiné skoky než salta, ale domácí naděje zatím stále ještě nemají takovou formu, aby podobné kousky zvládly. Proto byly ohodnoceny známkou velice nízkou. Jak samy dívky prozradily, na příštích závodech už to dají. Nakonec B parta skončila na dvanáctém místě.

Zkušenější áčkové družstvo zajelo akrobacii s vyšší obtížností a vsadilo tak trochu na riziko, které se vyplatilo. Známka byla druhá nejvyšší, stejně tak jako na trampolíně, kde sice riziko vynechalo, ale výsledkem byly perfektně čisté řady. Bohužel zaváhání na pohybové skladbě stálo tým metu nejvyšší, a tak trutnovské gymnastky vystoupaly na stříbrnou příčku.

Dalším želízkem oddílu byl tým v kategorii Junior II. Zde si dívky v konkurenci dalších osmi soupeřů nakonec odvezly nepopulární bramborou medaili. Ač jejich výkon byl skvělý a obtížnost dokáží stále zvyšovat, tak na týmy z Brna, Příbrami a Chropyně jejich síly nestačily.

Nejlepším umístěním se opět blýskla děvčata kategorie Junior III. Ta si z konkurence tří týmů suverénně a s velkým náskokem odnesla zlaté medaile. Jejich obtížné prvky na trampolíně čítaly nejen několik dvojných salt, ale také přemet se saltem přes přeskokové nářadí. Stejně obtížné byly i výkony na akrobacii, kde děvčata doslova zářila. Pódiová skladba v jejich provedení pak byla úžasná, a proto také nejvyšší příčka zaslouženě patřila Trutnovu.

Podkrkonošskému publiku patří veliký dík za skvělou atmosféru, kterou podpořily všechny závodní celky. Uznání zaslouží tým z Třebíče a Příbrami, který se skládal ze tří mužů a tří žen. V rámci exhibice předvedl teamgymové řady na akrobacii a trampolíně až se přihlížejícím tajil dech. Tato partička názorně ukázala, co dokáže špička českého teamgymu.

Poděkování na závěr

Závěrečné slovo patřilo trenérce a předsedkyni pořadatelského oddílu sportovní gymnastiky Ludmile Oravcové. „Děkuji všem sponzorům, kteří zaštítili tuto vrcholnou akci roku. Stejný dík patří všem závodnicím za jejich výkony, rodičům, kteří domácím holkám velmi pomohli, technické četě, moderátorce, počtářské komisi a dalším za jejich ne-únavnou práci po celý den. Věřím, že všichni byli se závody spokojeni a v trutnovské hale se sportovcům i přihlížejícím líbilo. Když se vše povede, budeme se moci těšit na příští rok, kdy bychom si mohli tento nádherný zážitek zopakovat."

(ora, to)