Jak se liší obsah vašeho nákupního košíku od ostatních lidí? Nakupujete nějaké speciální potraviny? Co třeba nekupujete vůbec nebo jen zřídka?
Nevím, jestli a jak moc se můj košík liší, ale patřím k těm, co si rozmyslí, za jaké potraviny utratí svoje peníze, aby byly pro tělo prospěšné a co nejméně organizmus zatěžovaly. Nic speciálního nekupuji, ale snažím se vyvarovat vysoce průmyslově upraveným potravinám. U zboží mě zajímá složení a původ. Na ten se zaměřuji hlavně u masa a vajec. Pokud to jde, nakupuji základní, lokální potraviny a maso z farmářské produkce. Co nekupuji vůbec jsou slazené nápoje, instantní potraviny či margaríny a podobné výrobky. Občas doma zahřešíme kvalitní uzeninou a dobrým vínem a pivem.

Jak vypadá váš jídelníček během klasického všedního dne?
Dlouho jsem hledala způsob stravování, který mi bude vyhovovat, prošla jsem jako mnoho lidí spoustou diet a stravovacích stylů. Nejvíce mi vyhovuje, i po zdravotní stránce, strava s omezením sacharidů a lepku, který mi nedělá dobře. Jím když mám hlad, to znamená většinou dvě až tři jídla denně. Dopolední jídlo je pro mě ideálně vývar a jinak kombinuji maso, mléčné výrobky, vajíčka na všemožné způsoby a k tomu co nejvíce zeleniny.

Losos se salátem
Losos s bylinkovo-ořechovou krustou a zimním salátem

Jakou kuchyni máte nejraději? Itálie, Mexiko…..
Miluji jakékoliv pestré jídlo, nebojím se ani neobvyklých chutí a experimentů. Poslední dobou jsem si díky vaření v kavárně oblíbila indickou a asijskou kuchyni, hlavně kvůli spoustě čerstvé zeleniny, bylinek a koření.

Jaká pro vás byla zkušenost vařit jídlo ve velkém pro zákazníky v kavárně? Bála jste se třeba, že by vám jídlo někdo zkritizoval?
Jsem typický foodie, jídlo je pro mě zážitek, ráda za ním i cestuji, ale než jsem začala vařit v kavárně, vařila jsem hlavně pro rodinu a přátele. Jsem ráda, že jsem si mohla vyzkoušet i druhou stranu, vařit pro velký počet lidí, což s sebou přinášelo i značný stres, ale o to více mě těšila pochvala od našich zákazníků. Díky této zkušenosti ještě více obdivuji všechny, co pracují v gastru. A to nejen v této podivné době.

Mate dvě děti, jak jedí ony? Mají také odlehčený jídelníček, nebo českou klasiku?
Jedí to samé co já a manžel. Mají rády ovoce, zeleninu, i ryby. Ale také umí být někdy pěkně vybíravé, a kdyby mohly, jedí jen špagety s kečupem a parmezánem. U dětí se snažím úplně vyvarovat potravin s glutamáty, umělými barvivy a velkým množstvím éček. Ale nic jim vyloženě neodpírám, ani sladkosti. Je ale pravda, že místo sušenek raději upečeme něco doma, nebo zajdeme na něco dobrého do některé z našich oblíbených kaváren.

Zdeněk Vlna z Dolní Lukavice se otužuje.
Svého otužilce mají i v Dolní Lukavici. Začátečnice ze Šumperka na to jde jinak

Jaké jídlo vaříte nejraději? Můžete popsat nějaký rychlý recept?
Nejoblíbenější recepty jsou rychlá a nepřekombinovaná jídla, kde vynikne chuť všech surovin. Už několik let je mým nepostradatelným pomocníkem pomalý hrnec, který večer naložím a ráno mám uvařeno. Je skvělý při přípravě vývarů, ale i omáček a trhaného masa. Konkrétní oblíbený recept, který můžete, ale nemusíte připravit v pomalém hrnci, je yucatánské trhané maso, originální název je Cochinita pibil. Připravuji ho z jednoho kila vepřového masa (krkovičky), ke kterému přidám šťávu ze čtyř pomerančů a dvou limetek, zakápnu vinným octem, dále přidám čtyři stroužky česneku, jednu chilli papričku, skořici, sůl, pepř a mletý římský kmín. Vše dám do pomalého hrnce (nebo do alobalem zakrytého pekáče) a nechám pomalu dusit při nízké teplotě, ideálně 80 -90 stupňů. Trhané maso servíruji na tacos s guacamole a s červenou cibulkou, naloženou v limetkové šťávě.