Nejvíce peněz půjde do oprav silnic. Do konce roku 2016 se do zóny investuje 689 milionů korun, 550 milionů je ze státního rozpočtu, zbytek zaplatí Královéhradecký a Liberecký kraj a vrchlabská radnice. Ve městě tak vyroste nový fotbalový stadion a protipovodňové opatření.

„Na začátku loňského září jsme zahájili rekonstrukci silnice druhé třídy mezi Horkami u Staré Paky a Studencem za zhruba dvaapadesát milionů korun. Jde o první etapu opravy komunikace mezi Horkami a Dolní Brannou," řekl Josef Dvořák, krajský radní pro oblast investic.

Loni začala i modernizace úseku Dolní Branná Kunčice, kde se opravovaly opěrné zdi za zhruba 20 milionů korun. Opravy obou těchto silnic by měly být hotové do konce června.

Letos chce kraj zahájit rekonstrukci trasy spojující Studenec a Dolní Brannou za 183 milionů korun. „V tomto roce by měl být hotový úsek od pošty po křižovatku silnic II/293 a II/295 ve Studenci, tedy po odbočku na Vrchlabí. V roce 2015 by se měla opravit silnice spojující Studenec a Dolní Brannou. V úseku stoupání vozovky před Studencem od Dolní Branné se silnice rozšíří o stoupací pruh," uvedl Dvořák. V příštím roce by měla začít oprava části silnice I/14 ve Vrchlabí mezi ulicemi Nerudova a Nádražní za 115 milionů korun. Stavba, která je kvůli přeložkám sítí velmi náročná, bude rozdělena do dvou let.

Škoda Auto dokončila přestavbu vrchlabského závodu, kde vyrábí převodovky, předloni v září. Investice do nových či přestavěných hal o rozloze přes čtyři hektary a do výroby činila téměř 4,5 miliardy korun. Do konce příštího roku by měl být také posílen příkon elektrického proudu do závodu, aby mohl zaměstnat více lidí.

„Továrna přešla na začátku roku na větší objem výroby, nyní zde vyrábí patnáct set převodovek denně a zaměstnává tisíc lidí. Městu chybí už jen poslední výběrové řízení na přeložku fotbalového stadionu," prozradil Jan Sobotka, starosta Vrchlabí a krajský zastupitel.

(jap, čtk)