Po fatálním požáru v roce 2020 se výroba matrací vrací do stejné lokality, kde zaměstnává 110 stálých pracovníků. Nový areál je pětkrát větší než původní, s možností rozšíření. Výrobní kapacitu Hilding Anders staví až do výše 800 tisíc až 1 milion matrací za rok. Centrála nadnárodní společnosti Hilding Anders Group je ve Švédsku.

Požár v říjnu 2020 zničil výrobní areál v Roztokách u Jilemnice.Požár v říjnu 2020 zničil výrobní areál v Roztokách u Jilemnice.Zdroj: Hilding Anders ČR

Než došlo k požáru, prošel areál v Roztokách významnou rekonstrukcí, firmě se dařilo. Ve středu 28. října 2020 ale náhle stálo sto zaměstnanců Hilding Anders nad spáleništěm. "Někteří se dokonce pokoušeli zachránit část vybavení z blízkosti hořících prostor. Všichni jsme byli plní emocí. Věděl jsem, že musíme jednat rychle a jasně. Druhý den jsem se s podporou zaměstnanců rozhodl závod obnovit. Vyhrál pocit, že dáme vše dohromady a budeme ještě lepší," přiblížil situaci Petr Vašíček, ředitel Hilding Anders pro Českou republiku, založenou už v roce 2000 pod názvem Tropico Plus CZ.

Rozsáhlý požár totálně zničil výrobní halu firmy Hilding Anders Česká republika v Roztokách u Jilemnice.
Ředitel po fatálním požáru: Chceme rychle obnovit provoz a udržet lidem práci

"Měli jsme to nejdůležitější - své zákazníky a kvalitní lidi, kteří umějí matrace vyrobit. Pomohly nám také dobré vztahy s ostatními výrobci z oboru. Někteří z nich nás podrželi a pomohli nám s výrobou. Díky evropské skupině Hilding Anders máme zázemí a pobočku v Chorvatsku, do které odjeli někteří naši pracovníci a začali vyrábět matrace tam. Následující týden se nám podařilo sehnat přechodné prostory v Nové Pace a na Hodonínsku. Vše se začalo pomalu rozjíždět. Za tři týdny po požáru jsme byli schopni vyrábět 500 vaků (potahů na matrace) denně, což bylo asi na 55 až 65 procent výroby," upřesnil Petr Vašíček.

Společnost je také významným dodavatelem do zdravotnických zařízení. Právě v této oblasti chystá řadu funkčních matrací, ale i další produktové i technologické novinky.

"Úspěch naší společnosti stojí na zaměstnancích, kteří nám v nejtěžší chvíli po požáru pomohli. Pracovní kolektiv stále rozšiřujeme, nabízíme nejen technické, ale i operátorské pozice. Zaměstnáváme také ukrajinské pracovníky a nabídku pracovních příležitostí koordinujeme s městem," uvedl Petr Vašíček.

Požár haly firmy Tropico v Roztokách u Jilemnice.
V Roztokách u Jilemnice hořela továrna na matrace. Hasiči zasahovali do půlnoci

Jednou z unikátních technologií, se kterou ve společnosti pracují, je funkční a vizuálně efektní 3D Rainbow technologie, která dokáže vhodně kombinovat několik pěn různých vlastností v jedné ložné ploše. "Matrace s lehací plochou, která byla vytvořena touto technologií, je typická pestrobarevnými masážními výstupky. Funkčně dokáže technologie 3D Rainbow vytěžit výhody z různých materiálů, například spojit pohodlí paměťové pěny se vzdušností a studených pěn, což v tuto chvíli žádná jiná technologie neumožňuje," uvedl Petr Vašíček.

Zajímavosti z výroby:

- denně prošije okolo 3,5 kilometrů potahové látky

- denně vyrobí zhruba 1000 kusů matrací

- ročně spotřebuje asi 350 000 zipů

- ročně spotřebuje tolik kilometrů nití, kolik kilometrů měří cesta na Měsíc