„To je neuvěřitelné, co se dneska děje. Kamarádka mně vyprávěla věci, kterým se ani nechce věřit,“ vyrukovala na mě moje známá, když jsme si stěžovaly na naše přebujelé, neupravené porosty hlavy a stále se klubající šediny. „Janu zavolala klientka s tím, že chodí mezi lidi a že by potřebovala ostříhat a obarvit. Známé se do toho moc nechtělo, ale pak se nechala přesvědčit, že zajede k nim domů. No a ona si ji natočila na video a poslala to policajtům, že nedodržuje vládní nařízení,“ vypraví a rozčilením ji přeskakuje hlas. A není to ojedinělý případ. Na Náchodsku policie zasahovala na základě udání u ženy, která provozuje kadeřnictví doma. Pokutu platila ona i zákaznice. Policie ale nechce jednotlivé případy komentovat.

Tomáš Prouza
Tomáš Prouza: Povinné kvóty na potraviny jsou nesmyslné a nebezpečné

„Na jaře kolegyně Alena uklízela v zavřeném salónu. Na udání, že se u nás svítí, přišla policie a kontrolovala, jestli nemá nějakou zákaznici v křesle,“ přidává své zkušenosti kadeřnice Martina Valášková z Jičína.

V salonu tak pouze formou výdejního okénka předávají zákaznicím barvy. Bojí se lidí.

Postihy

Kapitán Eva Prachařová z královéhradeckého krajského ředitelství policie na dotaz pokutování kadeřnic a dalších provozovatelů služeb, kteří porušují vládní nařízení a opatření ministerstva zdravotnictví uvedla, že evidence přestupků je vedena v celostátních statistikách. Čísla za kraj nám nemůže poskytnout. Nicméně v období od 1. března policisté provádějí takových kontrol během své služby a nebo na základě oznámení denně pět až šest tisíc.

Jen v úterý zkontrolovali v kraji téměř pět a půl tisíce osob či objektů, při nichž zjistili celkem 209 porušení krizových usnesení vlády a opatření ministerstva zdravotnictví. Z nich 135 vyřešili pokutou na místě a dvanáct případů předali k dořešení správnímu orgánu.

Otužování se stalo jednou z mála zábav, které lidem během pandemie zůstaly.
Česko zasáhl boom s otužováním: jak správně začít, jaké pozitivní účinky má

Policisté při porušení opatření mohou prohřešek vyřešit domluvou. Pokud domluva nepostačí, mohou uložit na místě pokutu do 10 tisíc korun.

„V případě, že přestupce nesouhlasí s projednáním na místě, tak událost oznámíme místně a věcně příslušnému správnímu orgánu,“ upozorňuje Eva Prachařová.

Správní orgán obce s rozšířenou působností pak má možnost uložit sankci až do výše dvaceti tisíc korun.

Pokud mají policisté podezření z přestupků v oblasti mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví, a to je například nošení roušek, věc řeší krajská hygienická správa, která může uložit sankce až do tří milionů.

Sankce hygieny

Jak nám potvrdila Veronika Krejčí, krajská hygienická stanice udělila od začátku roku 7 sankcí v hodnotě 10 tisíc korun fyzickým osobám za nenošení roušek a tři pokuty v celkové částce 27 tisíc provozovatelům za umožnění přítomnosti veřejnosti v provozovně stravovacích služeb.

Jak si sám poradit s kšticí

Podle kadeřníků jsou na tom nyní nejhůř ženy s krátkým střihem a šedivějící tmavovlásky. Naposledy měly šanci zajít do kadeřnictví před Vánoci.

„Je to už třetí měsíc, ženy mají čtyři až pět centimetrů odrostů a šedivé vlasy. To není to nejhorší. Chodily si k nám odpočinout, popovídat si, udělat něco pro sebe. To jim moc chybí,“ konstatuje Martina Valášková a doporučuje všem vydržet, vlasy nestříhat, maximálně ofinu.

„Některým zákaznicím rozvážíme barvy a šampóny, obarvení zvládnou samy nebo jim pomůže někdo z rodiny,“ potvrzuje kadeřník Petr z Hradce Králové. Sám respektuje vládní zákaz, ale ví, že někteří kolegové ho porušují.

„Chápu je, potřebují peníze, jsou většinou v tíživé ekonomické situaci,“ dodává.