Místní pivovar Krakonoš patří mezi malé pivovary v republice. I tak je jeho roční produkce, která je více než 92 tisíc hektolitrů piva, rozhodně úctyhodná.
Trutnov jako královské věnné město získal várečné právo v roce 1260, kdy vznikl. Do poloviny 16. století se vařilo pivo v jednotlivých domech, teprve v roce 1582 byl založen pivovar. Za svou historii pivovar několikrát vyhořel. „Nejsem si však jist, zda byla někdy výroba přerušena na delší dobu, možná v průběhu války,“ říká ekonom pivovaru Krakonoš František Pechek.

Pivovar má v současné době 55 zaměstnanců, na výrobě piva se podílí okolo čtyřiceti lidí, kteří mají za úkol údržbu, stáčení piva atd. „Existuje pivovarská škola, kde se učí technologie a základy výroby. Není to jednoduché, protože se často mění výrobní postupy a záleží na tom, jakou technologii pivovar zrovna používá. My vyrábíme pivo klasicky - varna, spilka a sklep,“ vysvětluje Pechek.

Ve výrobě je 5 druhů piv: Krakonoš výčepní desítka, jedenáctka, dvanáctka, tmavé pivo desítka a speciál čtrnáctka. Speciální pivo se vyrábí na Velikonoce a Vánoce, u zákazníků se těší velké oblibě. Krakonoš je nepasterované a nestabilizované pivo. „Nepoužíváme žádné konzervační látky, je to přírodní živé pivo. Záleží, zda se jedná o pivo výčepní, ležák nebo speciál. Rozdíl je v koncentraci a době zrání piva. Výčepní pivo zraje ve sklepě 3 týdny, ležák okolo 60 dnů a speciál okolo 70 dnů,“ podotýká Pechek.

K výrobě piva jsou potřeba tři základní suroviny: slad, voda a chmel. Pivovar Krakonoš nemá sladovnu, takže slad dováží. Naopak vodu má vlastní a čerpá ji z vlastní 80 metrů hluboké studny. Chmel mají Trutnovští z úštěcké oblasti. Výrobní postup piva je zhruba následující: nejprve se pivo uvaří. To je fáze, kdy se extrakt ve sladu přemění na jednoduché cukry. Pak se přidá chmel, probíhá chmelovar, následně se pivo vyčistí v kádi a zchladí se a přidají se kvasnice. Pak probíhá hlavní kvašení ve spilce, které trvá dvanáct dnů. Následně pivo zraje ve sklepích.

Krakonoš i na Moravě

„Zásobujeme okolí Trutnova zhruba v okruhu 100 kilometrů. S pivem ale jezdíme i na Moravu,“ konstatuje ekonom a pokračuje: „Začali jsme také s vývozem piva do zahraničí – do Polska. Je s tím ale problém. Protože nepasterujeme a chemicky nekonzervujeme, tak má pivo trvanlivost 50 dnů. V zahraničí jsou zvyklí, že jsou piva stabilizována a vydrží třeba rok. To u nás nepřichází v úvahu, proto je možnost exportu snížena.“

Trutnovský pivovar spolupracuje s pivovarem v Náchodě. „Nakupujeme od nich diapivo a pito, protože nemáme technologii k výrobě,“ dodává Pechek. Pokud by měl někdo zájem, může se jít do pivovaru na exkurze, které se dělají od pondělí do středy. Minimum je patnáct osob. Koná se vždy jen jedna exkurze denně.