VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Když se sejdou profesionálové

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes se vydáme do světa gastronomických soutěží.

5.5.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv

Dnes se vydáme do světa gastronomických soutěží. Světa plného barev, lákavých vůní a špičkového kulinářského umění, do kterého vás zavede učitelka odborných předmětů Jana Pošepná spolu se soutěžním týmem hronovské školy. Soutěžní pokrmy jsou však méně obvyklé a připravují se z netradičních surovin. Studenti naší školy se pravidelně zúčastňují mnoha soutěží zaměřených na různé speciální dovednosti, jako je příprava míchaných nápojů, práce číšníka u stolu hosta, příprava pokrmů nebo cukrářských výrobků. Mezi nejprestižnější soutěže v oboru gastronomie patří především Gastro Junior Brno a Gastro Hradec, kde již po několik let sklízí naše škola úspěchy.

Na letošním dubnovém XII. ročníku národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí v Hradci Králové nás reprezentovali čtyři studenti. Petr Lindr, žák 2. ročníku studijního oboru Hotelnictví a turismus, připravil v nové soutěžní kategorii šest druhů finger foods (pokrmy, které se dají jíst rukou). Finger foods jsou například i náš párek, opečená klobása nebo párek v rohlíku. V soutěžní gastronomii představuje tento výraz jednoduše řečeno obyčejnou jednohubku. Petrova nabídka byla však mnohemkvalitnější: j Kuřecí rolka s drůbežím bujónem se sedlinou z listu pampelišky j Medailonek z vepřové panenky v sezamové krustě v demiglassu se zeleninou j Jehněčí kostička s parmskou šunkou posazená na batátu j Variace jarní zeleniny s kuřecím masem ve smetanovém mousse na cuketě j Kombinace zeleninového a tomatového mousse s chřestem a uzeným jazykem j Vegetariánské sushi na špízu s cibulkou a ředkvičkou Druhým soutěžícím studentem byl David Hlava, žák 1. ročníku studijního oboru Hotelnictví a turismus. Ten připravil slavnostní mísu pro osm osob se dvěma druhy omáček. Základními surovinami byly převážně ryby a mořské plody. j Halibut zabalený v pórku v lososové pěně a kabátku j Filety z tuňáka a platýze v nori řase j Mořské plody v mrkvovém a bylinkovém mousse s rolkou z afrického sumečka j Jarní zeleninová směs na křehkém těstíčku j Variace zeleninových pěn j Kreveta v okurkovém těstíčku j Smetanová omáčka s rozmarýnem a pomerančem j Šafránová omáčka s fenyklem a chilli papričkou Pokud budete chtít překvapit návštěvu netradiční, ale chutnou úpravou pokrmu, přinášíme vám dva recepty, které získaly stříbrné a bronzové ocenění na Gastro Junior Brno 2007. Plátky z vepřové pečeně provoněné anglickou slaninou se zapečeným měšcem plněným krkonošskou lepenicí s houbovým ragú a omáčkou ze zázvoru a medu, dekorované klobásou a smaženou petrželkou.

Maso: Z vepřové pečeně ukrojíme 4 silnější plátky, do kterých vyřízneme kapsu a vložíme plátek anglické slaniny. Plátky osolíme, posypeme kořením na maso a pokapeme olejem. Na pánvi si rozehřejeme olej a vložíme okořeněné maso, které po obou stranách opečeme. V troubě necháme asi 20 minut dopéci doměkka. Krkonošská lepenice: Nejprve si uvaříme zvlášť 40 g krupek a 80 g kyselého zelí. Potom na drobné kostičky nakrájíme 150 g brambor a 50 g mrkve, vše uvaříme v osolené vodě. Po uvaření zelí, brambory i mrkev scedíme a přidáme ke krupkám. Dále osmahneme na másle dozlatova 20 g nakrájeného česneku a 80 g cibule. Vše prošťoucháme a přidáme nasekanou pažitku a sůl. Houbové ragú: Na másle necháme zezlátnout 70 g cibule, vložíme 120 g na kostičky nakrájených čerstvých hub, posypeme houbovým kořením a po osmahnutí zalijeme 100 ml 12% smetany. Provaříme a dochutíme solí. Omáčka: Rozpustíme 50 g másla, vložíme 15 g nastrouhaného zázvoru, 60 g medu a zalijeme 100 g demi glass (silný vývar). Měšec: Fillo těsto (můžeme použít listové těsto) rozkrojímena čtyři čtverce, do kterých klademe po jedné lžíci lepenice a vytvarujeme měšec, který upečeme dozlatova. Na talíř servírujeme houbové ragú, na které jsme položili měšec, dále nok z lepenice, maso překrojené na 4 až 5 plátků a omáčku ze zázvoru a medu. Nakonec dekorujeme na slabé plátky opečenou klobásou a petrželkou smaženou v těstíčku z mléka, vajec a soli.

5.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 16 000 Kč

Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů, taxikáři Řidič rozvážkového vozidla. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: ŘIDIČ ROZVÁŽKOVÉHO VOZIDLA - ŘP skupiny B podmínkou, zkušenosti s rozvozem pekařských výrobků výhodou. Pracoviště: Beas, a.s., 544 42 Choustníkovo Hradiště. Informace: Kontakt, .

Výroba - Výroba Obsluha strojů 13 500 Kč

Obsluha šicích a vyšívacích strojů OBSLUHA ŠICÍCH A VYŠÍVACÍCH STROJŮ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: práce na 3 měsíce, , kontakt: osobně - Liberec, Třída 1. máje 97/25, e-mailem. Pracoviště: Justone s.r.o. - singing rock s.r.o. semily, Bořkovská, č.p. 13, 513 01 Semily. Informace: Nataliia Danylych, +420 606 607 688.

Výroba - Výroba Seřizovači 23 000 Kč

Seřizovači a obsluha konvenčních soustruhů Obráběč CNC. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: OBRÁBĚČ CNC - vyuč., SŠ strojírenský obor , uživatelsky PC, vhodné i pro absolventy , chuť a ochota učit se novým věcem, pracovní náplň: obsluha konvenčních strojů a CNC , orientace v technických normách a výkresech, programování, obsluha a seřizování přiděleného obráběcího centra - NC stroje, mzda: 110 Kč/hod. + prémie, dle prac. výkonu, nástup možný ihned.. Pracoviště: Strojtex, strojírenská s.r.o. - dvůr králové nad labem, Sylvárovská, č.p. 2543, 544 01 Dvůr Králové nad Labem. Informace: Svatava Hojná, +420 778 538 238.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 18 000 Kč

Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z pryže Gumař - pracovník finalizace. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: GUMAŘ - pracovník finalizace, Požadujeme: fyzickou zdatnost, zručnost, pečlivost, Pracoviště montáže hadic, pracoviště vulkanizace., Nabízíme: příspěvek na penzijní spoření, podpora volnočasových aktivit, týden dovolené navíc, Tel. i osobní kontakt možný od 7.00 - 15.00 hod.. Pracoviště: Avon automotive a.s., 543 72 Rudník u Vrchlabí. Informace: Irena Brožková, +420 499 407 218.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Osm let dotačního portálu kraje

Dmitrij Andrejevič Praskilevič přijel do Trutnova autem z Moskvy. Trvalo mu to 24 hodin.
28

Šílenosti přilákaly prodavače z Moskvy i partičku z Hongkongu

Nepoučitelný pražský taxikář a suverénní sedmiletá heligonkářka: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 20. července 2018.

OBRAZEM: Z kopce sviští závratnou rychlostí

Chucelna /FOTO/ - Závod světového poháru v downhillovém skateboardingu, Kozákov Challenge, pokračoval 20. července na kopci Kozákov u obce Chuchelna na Semilsku.

Za výrobu dětské pornografie dostal šest let

Hradec Králové - Šestiletý trest vězení v pátek krajský soud udělil Pavlu Rohelovi, který podle obžaloby na Náchodsku vyráběl a prodával dětskou pornografii.

Kuks žije muzikou. Zazní tam například předehra k opeře

Kuks – Hudební léto Kuks je v plném proudu. Třetí koncert mezinárodního festivalu nabídne v sobotu od 18 hodin přední české komorní seskupení – dechové kvinteto Belfiato Quintet.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT