VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Když se sejdou profesionálové

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes se vydáme do světa gastronomických soutěží.

5.5.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv

Dnes se vydáme do světa gastronomických soutěží. Světa plného barev, lákavých vůní a špičkového kulinářského umění, do kterého vás zavede učitelka odborných předmětů Jana Pošepná spolu se soutěžním týmem hronovské školy. Soutěžní pokrmy jsou však méně obvyklé a připravují se z netradičních surovin. Studenti naší školy se pravidelně zúčastňují mnoha soutěží zaměřených na různé speciální dovednosti, jako je příprava míchaných nápojů, práce číšníka u stolu hosta, příprava pokrmů nebo cukrářských výrobků. Mezi nejprestižnější soutěže v oboru gastronomie patří především Gastro Junior Brno a Gastro Hradec, kde již po několik let sklízí naše škola úspěchy.

Na letošním dubnovém XII. ročníku národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí v Hradci Králové nás reprezentovali čtyři studenti. Petr Lindr, žák 2. ročníku studijního oboru Hotelnictví a turismus, připravil v nové soutěžní kategorii šest druhů finger foods (pokrmy, které se dají jíst rukou). Finger foods jsou například i náš párek, opečená klobása nebo párek v rohlíku. V soutěžní gastronomii představuje tento výraz jednoduše řečeno obyčejnou jednohubku. Petrova nabídka byla však mnohemkvalitnější: j Kuřecí rolka s drůbežím bujónem se sedlinou z listu pampelišky j Medailonek z vepřové panenky v sezamové krustě v demiglassu se zeleninou j Jehněčí kostička s parmskou šunkou posazená na batátu j Variace jarní zeleniny s kuřecím masem ve smetanovém mousse na cuketě j Kombinace zeleninového a tomatového mousse s chřestem a uzeným jazykem j Vegetariánské sushi na špízu s cibulkou a ředkvičkou Druhým soutěžícím studentem byl David Hlava, žák 1. ročníku studijního oboru Hotelnictví a turismus. Ten připravil slavnostní mísu pro osm osob se dvěma druhy omáček. Základními surovinami byly převážně ryby a mořské plody. j Halibut zabalený v pórku v lososové pěně a kabátku j Filety z tuňáka a platýze v nori řase j Mořské plody v mrkvovém a bylinkovém mousse s rolkou z afrického sumečka j Jarní zeleninová směs na křehkém těstíčku j Variace zeleninových pěn j Kreveta v okurkovém těstíčku j Smetanová omáčka s rozmarýnem a pomerančem j Šafránová omáčka s fenyklem a chilli papričkou Pokud budete chtít překvapit návštěvu netradiční, ale chutnou úpravou pokrmu, přinášíme vám dva recepty, které získaly stříbrné a bronzové ocenění na Gastro Junior Brno 2007. Plátky z vepřové pečeně provoněné anglickou slaninou se zapečeným měšcem plněným krkonošskou lepenicí s houbovým ragú a omáčkou ze zázvoru a medu, dekorované klobásou a smaženou petrželkou.

Maso: Z vepřové pečeně ukrojíme 4 silnější plátky, do kterých vyřízneme kapsu a vložíme plátek anglické slaniny. Plátky osolíme, posypeme kořením na maso a pokapeme olejem. Na pánvi si rozehřejeme olej a vložíme okořeněné maso, které po obou stranách opečeme. V troubě necháme asi 20 minut dopéci doměkka. Krkonošská lepenice: Nejprve si uvaříme zvlášť 40 g krupek a 80 g kyselého zelí. Potom na drobné kostičky nakrájíme 150 g brambor a 50 g mrkve, vše uvaříme v osolené vodě. Po uvaření zelí, brambory i mrkev scedíme a přidáme ke krupkám. Dále osmahneme na másle dozlatova 20 g nakrájeného česneku a 80 g cibule. Vše prošťoucháme a přidáme nasekanou pažitku a sůl. Houbové ragú: Na másle necháme zezlátnout 70 g cibule, vložíme 120 g na kostičky nakrájených čerstvých hub, posypeme houbovým kořením a po osmahnutí zalijeme 100 ml 12% smetany. Provaříme a dochutíme solí. Omáčka: Rozpustíme 50 g másla, vložíme 15 g nastrouhaného zázvoru, 60 g medu a zalijeme 100 g demi glass (silný vývar). Měšec: Fillo těsto (můžeme použít listové těsto) rozkrojímena čtyři čtverce, do kterých klademe po jedné lžíci lepenice a vytvarujeme měšec, který upečeme dozlatova. Na talíř servírujeme houbové ragú, na které jsme položili měšec, dále nok z lepenice, maso překrojené na 4 až 5 plátků a omáčku ze zázvoru a medu. Nakonec dekorujeme na slabé plátky opečenou klobásou a petrželkou smaženou v těstíčku z mléka, vajec a soli.

5.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Poslanec Zdeněk Ondráček
AKTUALIZOVÁNO
2

Ondráček nebyl zvolen do čela komise pro GIBS. Chybělo mu devět hlasů

Ilustrační foto

Pojištění dětí? Jde o nadstandard, důležitější je pojištění rodičů

Stacionář rozšiřuje služby, hitem je cvičný byt s vařením a žehlením

Trutnov - Službu pro dvě nové cílové skupiny umožní již zanedlouho Stacionář mezi mosty Trutnov.

Horňák cup rozehraje jubilejní desátý ročník

Trutnov – Pátečním podvečerem po roce znovu začnou boje o celkové prvenství na populárním turnaji v malé kopané, který už roky nese název Horňák cup. V tělocvičně při ZŠ Mládežnická v Horním Starém Městě půjde letos o jubilejní 10. ročník turnaje.

Tříletý polobezdomovec a brutální agresor v tramvaji: Prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 14. prosince 2017.

Trutnovský Jeschke vynuloval lídra. Vrchlabí otáčelo skóre

Vrchlabí, Trutnov – Můj dům, můj hrad. Toto známé klišé platilo ve všech duelech 25. kola II. ligy. Vedle duelů s podkrkonošskou stopou ještě Řisuty přehrály Bílinu vysoko 7:2.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT