VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Když se sejdou profesionálové

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes se vydáme do světa gastronomických soutěží.

5.5.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv

Dnes se vydáme do světa gastronomických soutěží. Světa plného barev, lákavých vůní a špičkového kulinářského umění, do kterého vás zavede učitelka odborných předmětů Jana Pošepná spolu se soutěžním týmem hronovské školy. Soutěžní pokrmy jsou však méně obvyklé a připravují se z netradičních surovin. Studenti naší školy se pravidelně zúčastňují mnoha soutěží zaměřených na různé speciální dovednosti, jako je příprava míchaných nápojů, práce číšníka u stolu hosta, příprava pokrmů nebo cukrářských výrobků. Mezi nejprestižnější soutěže v oboru gastronomie patří především Gastro Junior Brno a Gastro Hradec, kde již po několik let sklízí naše škola úspěchy.

Na letošním dubnovém XII. ročníku národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí v Hradci Králové nás reprezentovali čtyři studenti. Petr Lindr, žák 2. ročníku studijního oboru Hotelnictví a turismus, připravil v nové soutěžní kategorii šest druhů finger foods (pokrmy, které se dají jíst rukou). Finger foods jsou například i náš párek, opečená klobása nebo párek v rohlíku. V soutěžní gastronomii představuje tento výraz jednoduše řečeno obyčejnou jednohubku. Petrova nabídka byla však mnohemkvalitnější: j Kuřecí rolka s drůbežím bujónem se sedlinou z listu pampelišky j Medailonek z vepřové panenky v sezamové krustě v demiglassu se zeleninou j Jehněčí kostička s parmskou šunkou posazená na batátu j Variace jarní zeleniny s kuřecím masem ve smetanovém mousse na cuketě j Kombinace zeleninového a tomatového mousse s chřestem a uzeným jazykem j Vegetariánské sushi na špízu s cibulkou a ředkvičkou Druhým soutěžícím studentem byl David Hlava, žák 1. ročníku studijního oboru Hotelnictví a turismus. Ten připravil slavnostní mísu pro osm osob se dvěma druhy omáček. Základními surovinami byly převážně ryby a mořské plody. j Halibut zabalený v pórku v lososové pěně a kabátku j Filety z tuňáka a platýze v nori řase j Mořské plody v mrkvovém a bylinkovém mousse s rolkou z afrického sumečka j Jarní zeleninová směs na křehkém těstíčku j Variace zeleninových pěn j Kreveta v okurkovém těstíčku j Smetanová omáčka s rozmarýnem a pomerančem j Šafránová omáčka s fenyklem a chilli papričkou Pokud budete chtít překvapit návštěvu netradiční, ale chutnou úpravou pokrmu, přinášíme vám dva recepty, které získaly stříbrné a bronzové ocenění na Gastro Junior Brno 2007. Plátky z vepřové pečeně provoněné anglickou slaninou se zapečeným měšcem plněným krkonošskou lepenicí s houbovým ragú a omáčkou ze zázvoru a medu, dekorované klobásou a smaženou petrželkou.

Maso: Z vepřové pečeně ukrojíme 4 silnější plátky, do kterých vyřízneme kapsu a vložíme plátek anglické slaniny. Plátky osolíme, posypeme kořením na maso a pokapeme olejem. Na pánvi si rozehřejeme olej a vložíme okořeněné maso, které po obou stranách opečeme. V troubě necháme asi 20 minut dopéci doměkka. Krkonošská lepenice: Nejprve si uvaříme zvlášť 40 g krupek a 80 g kyselého zelí. Potom na drobné kostičky nakrájíme 150 g brambor a 50 g mrkve, vše uvaříme v osolené vodě. Po uvaření zelí, brambory i mrkev scedíme a přidáme ke krupkám. Dále osmahneme na másle dozlatova 20 g nakrájeného česneku a 80 g cibule. Vše prošťoucháme a přidáme nasekanou pažitku a sůl. Houbové ragú: Na másle necháme zezlátnout 70 g cibule, vložíme 120 g na kostičky nakrájených čerstvých hub, posypeme houbovým kořením a po osmahnutí zalijeme 100 ml 12% smetany. Provaříme a dochutíme solí. Omáčka: Rozpustíme 50 g másla, vložíme 15 g nastrouhaného zázvoru, 60 g medu a zalijeme 100 g demi glass (silný vývar). Měšec: Fillo těsto (můžeme použít listové těsto) rozkrojímena čtyři čtverce, do kterých klademe po jedné lžíci lepenice a vytvarujeme měšec, který upečeme dozlatova. Na talíř servírujeme houbové ragú, na které jsme položili měšec, dále nok z lepenice, maso překrojené na 4 až 5 plátků a omáčku ze zázvoru a medu. Nakonec dekorujeme na slabé plátky opečenou klobásou a petrželkou smaženou v těstíčku z mléka, vajec a soli.

5.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Recepční v hotelu 18 000 Kč Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních Recepční. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: RECEPČNÍ- loajalita, flexibilita, znalost NJ nebo AJ., Ubytování v místě, možnost profesního růstu., Kontakt: Ivan Knodl, telefon: 731454110. Pracoviště: Reitenberger s.r.o.- hotel aurum, 543 44 Černý Důl. Informace: Ivan Knödl, +420 731 454 110. Řemeslné práce - Řemeslné práce Švadlena 12 200 Kč Obsluha šicích a vyšívacích strojů OBSLUHA ŠICÍCH A VYŠÍVACÍCH STROJŮ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 7. Poznámka: požadujeme manuální zručnost a pečlivost, , - kontak e-mailem, lze i osobně v místě výkonu práce, Po - Pá 8-11 hod.. Pracoviště: Roztoky u jilemnice 201, 512 31 Roztoky u Jilemnice. Informace: Volodymyr Hotra, . Řemeslné práce - Řemeslné práce Švadlena 12 200 Kč Obsluha šicích a vyšívacích strojů OBSLUHA ŠICÍCH A VYŠÍVACÍCH STROJŮ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: požadujeme manuální zručnost a pečlivost, , - kontak e-mailem, lze i osobně v místě výkonu práce, Po - Pá 8-11 hod.. Pracoviště: Roztoky u jilemnice 201, 512 31 Roztoky u Jilemnice. Informace: Volodymyr Hotra, . Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 13 500 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov Dělníci v oblasti výstavby budov. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: DĚLNÍCI V OBLASTI VÝSTAVBY BUDOV - spolehlivost, pracovitost. Pracoviště: Pavlyshstav s.r.o. - pracoviště, K Rybníkům, č.p. 498, 544 01 Dvůr Králové nad Labem. Informace: Mykhaylo Pavlyshyn, +420 776 502 525.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Školení ukrajinských sester.

Zdravotnické posily do nemocnic přijely z Ukrajiny

Na koncertu zazáří domácí orchestr s italským dirigentem.

Na koncertu zazáří domácí orchestr s italským dirigentem

Hráči McDonald´s Cupu se zúčastnili rozlučky Tomáše Rosického. Co jim vzkázal?

/VIDEO/ Jeden z nejlepších fotbalistů české historie letos v červnu definitivně skončil s profesionálním fotbalem. Tomáš Rosický se po boku mezinárodních hvězd typu Cesc Fábregas, Petr Čech nebo Karel Poborský rozloučil na pražské Letné ve velkém stylu. Samozřejmě u toho nemohli chybět ani ti nejlepší a nejtalentovanější fotbalisté, kteří se probojovali do minulého ročníku McDonald’s Cupu.

Úředníci si vyzkoušeli, jak oživovat pacienta

Vrchlabí - Zaměstnanci městského úřadu prošli kurzem první pomoci, který organizovala Nemocnice Vrchlabí.

Slavný obraz Františka Kavána míří k restaurátorům do Prahy

Jilemnice - Obraz Kotel v Krkonoších, jehož autorem je uznávaný český krajinář František Kaván, putuje k restaurátorům. Včera ho z haly jilemnického zámku, kterou zdobí od roku 1955, odvezli do Prahy. Tam se monumentálního díla ujme specializovaná restaurátorská dílna.

Dosazenou nulou oslaví sté jubileum

Harrachov – Z modřínové desítky vzniká stovka. Děti z harrachovských škol začaly na Bílém kopci dosazovat sazenice modřínu opadavého do podoby nuly. Ta změní desítku na stovku, jež připomene výročí republiky.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT