VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Láska opravdu prochází žaludkem

ČESKO - Na dobrém jídle a pití můžeme založit úspěšný partnerský vztah.

12.5.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv

možná některého čtenáře otázka, co je vlastně pravdy na známém rčení, že láska prochází žaludkem. Toto zajímavé téma hodné sociologické studie dnes pro vás zpracovaly žákyně 2. ročníku učebního oboru Kuchař – číšník Monika Adámková z Náchoda a Nikola Dědiková z Broumova za přispění své třídní učitelky Jany Pošepné. Vždyť dobré jídlo a pití se už od pradávna snoubí s dobrými lidskými vztahy, neobejde se bez něj žádné důležité setkání ani jednání. Bylo a je tomu tak právě proto, že společně sdílené jídlo podporuje rozvoj upřímných mezilidských vztahů a uvolňuje komunikaci mezi spolustolovníky. Není pravda, že se člověk stravuje jen z toho důvodu, aby žil.

Naopak, žije i kvůli tomu, aby jedl. Bez dobrého jídla a pití se ztrácí motivace k práci, ke vztahům, ke kultuře a umění, prostě ke všemu životně důležitému. Není neznámou věcí, že dobrý, chutný a hezky upravený oběd dokáže člověku už sám o sobě zvednout náladu. A naopak. Pokrm mdlé chuti a odpudivého vzhledu dokáže zkazit den už při prvním pohledu, natož při ochutnání. Nestačí však jen uvařit něco dobrého. Podstatná je i úprava stolu, kde by neměly chybět svíčky, slavnostně složené ubrousky a třeba i čerstvé květiny. Aby výše zmíněné rčení mělo stoprocentní platnost, doporučujeme slavnostní úpravu stolu, například v italském stylu, jakou mohli zhlédnout v provedení hronovských studentů návštěvníci dubnové soutěže a přehlídky Gastro Hradec, nebo nádhernými dorty z dílny našich cukrářek.

Každý dobrý kuchař nebo kuchařka musí mít vštípenu schopnost dokázat myslet na druhé. Když připraví něco dobrého k jídlu, dává tím najevo, žemuna hostovi záleží.K uvolnění a zbavení se napětí přispívá i dobré jídlo a pití. Pokud budete mít chuť udělat radost třeba právě svému partnerovi, nechte se inspirovat našimi recepty.

Kuřecí prsíčka v limetkové omáčce 500 g kuřecích prsíček, sůl, pepř, hladká mouka na obalení, 2 vejce, 120 g oloupaných nasekaných mandlí, 40 g másla, 1 limetka, 1 kelímek zakysané smetany, 2 snítky meduňky, jako přílohu salát, toust, máslo. Najemno nakrájíme listy meduňky a smícháme se zakysanou smetanou. Limetku omyjeme, kůru ostrouháme, rozpůlíme a vymačkáme šťávu. Potom 2 lžičky šťávy smícháme s nastrouhanou kůrou a přidáme do zakysané smetany. Kuřecí prsíčka omyjeme, osušíme, naklepeme, okořeníme a obalíme v mouce. Rozšleháme vejce, prsíčka v něm namočíme a obalíme v mandlích. Máslo rozehřejeme na pánvi a maso na něm opékáme z obou stran asi 8 minut. Jarní salát se sýrem 4 lžíce majonézy, 1 svazek ředkviček, 1 hlávkový salát, 1 svazek jarní cibulky, 200 g mladých špenátových lístků, sůl, 2 vejce natvrdo, 1 lžíce čerstvé bazalky a kopru, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce octa balsamico. Majonézu ušleháme s olejem, octem a nasekanými bylinkami. Ředkvičky a cibulku pokrájíme na kolečka, salát a špenát natrháme, vše smícháme se zálivkou. Při podávání na salát nastrouháme natvrdo uvařená vejce. Schované palačinky 200 g polohrubé mouky, 2 vejce, špetka soli, 350 ml mléka, olej na pečení, 400 g tučného tvarohu, 200 ml zakysané smetany, 3 polévkové lžíce cukru, 1 žloutek, 1 polévková lžíce rumu, 50 g rozinek, 1 vanilkový cukr, 250 ml mléka, 2 vejce, 60 g mandlových lupínků. Z mléka, vajec, mouky, soli a cukru vyšleháme palačinkové těsto. Běžným způsobem z něho připravíme asi 8 palačinek. Z tvarohu, zakysané smetany, cukru, žloutku a rumu vymícháme náplň. Přidáme do ní omyté a osušené rozinky. Palačinky naplníme a srolované klademe do vymazané zapékací mísy. V míse je zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci a posypeme lupínky. Zapékáme v troubě vyhřáté na 180 – 200 °C asi 20 minut. Podáváme ozdobené čerstvým ovocem, šlehačkou a vaječným likérem.

12.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Trutnov - Vrchlabí
131

Titul krále regionu putuje do Vrchlabí. Dvůr v zápase roku zvládl obrat sezony

Podle Horské služby je potřeba dbát na zvýšenou opatrnost na řetězové cestě od Slezského domu na vrchol Sněžky.
4

Na hřebenech Krkonoš je více než třiceticentimetrová námraza

Sportovci tleskají Ledecké. Američanka chce znát její DNA

Skvělá, senzační, báječná. Jen samá superlativa se snáší na adresu české zlaté medailistky Ester Ledecké. Přečtěte si, jakým zůsobem jí skládají hold slavní čeští i světoví sportovci.

Právě jsme se narodili - únor 2018

Trutnovsko, Pojizeří /HLASUJTE/ - Svým hlasováním můžete rozhodnout o nejhezčím miminku měsíce Krkonošského deníku. Každý měsíc odměňujeme od ledna 2017 pouze jedno miminko.

Od Krčmáře po Samkovou aneb Začínali u Suka

Vrchlabí - Hned čtyři své bývalé svěřence má na letošních olympijských hrách v Koreji ALEŠ SUK, učitel tělocviku a trenér běžeckého lyžování.

Ze Špindlu až na olympijský vrchol

Špindlerův Mlýn - Před více než deseti lety Ester Ledecká dominovala Špindlerovskému běhu do vrchu. Stalo se tak 22. června 2007. A dnes? V Pchojngčchangu se stala historicky první Češkou, která na olympijských hrách získala zlato v alpské disciplíně!

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT