Jako každý národ mají také Irové svou typickou kuchyni, jejíž základ tvoří husté polévky, bramborové speciality, vařené maso a moučníky. Brambory jsou hlavním zdrojem obživy a podávají se buď jako příloha k jehněčímu či hovězímu masu, nebo i jako hlavní jídlo v mnoha podobách (pečené, vařené, osmažené, v kostkách i celé, kaše, bramborové placky).

Národním jídlem je Irish stew, jehněčí a hovězí maso vařené se zeleninou, ochucené tymiánem a bobkovým listem. Nesmíme samozřejmě za- pomenout na lahodnou irskou kávu. Připravujeme ji tak, že vrstva alkoholu (rum či whisky) se smíchá se třemi plnými lžičkami cukru a zalije svařenou kávou. Po zamíchání pak přes obrácenou lžičku nalijemesmetanu. Rybí koláč(Fishcake) 500 g rybího masa, 50 g másla, 75 g hladké mouky, 500 ml mléka, koriandr, sůl a suroviny na obalení a smažení.

Základem je rybí maso, které povaříme v mléce s přídavkem citronové šťávy a čerstvým koriandrem. Vařené maso dáme vychladnout a potom obereme z kostí, kůži odstraníme. Z másla, hladké mouky a mléka vyrobíme hustý bešamel, který rovněž necháme vystydnout. Po vychladnutí vše smícháme, přidáme sekanou petrželovou nať a ze vzniklé hmoty tvarujeme karbanátky. Ty můžeme rovnou opéct na másle, nebo obalit v trojobalu a usmažit. Při servisu se hojně využívá na podklad spařeného listového špenátu a zastřeného vejce na povrchu.

Irský sladký dezert (Sticky toffee puding) 150 g sekaných datlí, necelých 300 ml vařící vody na spaření datlí, 50 g másla, 150 g cukru, 200 g hladké mouky, 1 kávová lžička prášku do pečiva, 1 vejce, 1 kávová lžička jedlé sody, vanilka. Na omáčku: 50 g másla, 75 g přírodního cukru, 125 ml tučné smetany Vyšleháme máslo s cukrem, později přidáme i vejce. Postupně opatrně vmícháváme mouku s práškem do pečiva. Nakonec přidáme i spařené nasekané datle a vanilku. Hmotu vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 40 minut při 180°C. Po vychladnutí papír odstraníme. Omáčku vyrobíme zkaramelizováním cukru na másle částečně zalitém vodou a později zjemněném smetanou. Musí mít patřičnou konzistenci a mnohdy bývá ochucena irskou whisky. Tento dezert servírujeme v hlubokém talíři nebo misce.

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Hronov