Na nepříjemnou a mrazivou zimní nepohodu se můžeme dopředu připravit zvýšením celkové odolnosti a také vyváženou stravou s dostatečným množstvím ovoce a sezonní zeleniny.


Vděčnou rostlinkou je echinacea (třapatka), která pochází ze Severní Ameriky. Snižuje náchylnost k nemocem z nachlazení, příznivě ovlivňuje infekční choroby, urychluje hojení ran a zánětů, pomáhá v léčbě aftů. Působí jako přírodní antibiotikum, ničí bakterie a viry. V souvislosti s posílením imunity a celkovou vitalitou organismu musíme zmínit i včelí produkty. Propolis obsahuje celou řadu flavonoidů, vitaminy, minerály, mastné kyseliny, enzymy a pyly. Podporuje obranyschopnost organismu proti nemocem, podněcuje samoléčebné procesy, má antivirové účinky, pomáhá léčit nachlazení a rýmu, urychluje hojení.


Vitaminy jsou pro zdravý život nepostradatelné a jejich požívání může být dokonce gurmánským zážitkem. Následující recepty to dokazují.


Pikantní zeleninový salát
- lžička citronové šťávy, hlávkový salát, kelímek lehké zakysané smetany, tři lžíce nakládaných višní, bulva celeru, dvě rajčata, dvě jablka, tři menší salátové okurky, dvě mrkve, olivový olej, sůl, cukr. Celer s mrkví očistíme a najemno nastrouháme. Rajčata a jablka oloupeme, odstraníme zrníčka a jádřince, obojí nakrájíme na malé dílky. Okurky omyjeme, nakrájíme na kostičky a přidáme nakládané višně společně se salátem natrhaným na kousky. Do misky vložíme smetanu, osolíme, osladíme, zakápneme trochou olivového oleje a citronové šťávy. Připravenou zeleninu promícháme se smetanou a necháme vychladit.
A po takovém množství vitaminů si můžete dopřát i malý sladký hříšek ve formě dezertu. Skotští studenti Debbie, Rachel, Christopher, Phillip, Michael a Nicole z partnerské Angus College z města Arbroath (viz foto) v průběhu výměnné praxe připravili slavnostní menu sestávající z kuřecí polévky zdobené sušenými švestkami, dále kuřecích prsíček s omáčkou z whisky a výtečného dezertu Cranachen.


Cranachen

Ušleháme šlehačku, do které dle chuti vmícháme trochu cukru a whisky. Na plechu opražíme nasucho ovesné vločky a po vychladnutí je lehce zamícháme do šlehačky. Na dno poháru vložíme asi dvě lžíce kompotu (například malinového, jahodového a podobně), na který zlehka naneseme směs šlehačky a vloček. Ozdobíme toppingem a podáváme s piškotem.

Předváděcí akce s ochutnávkami pro žáky devátých ročníků a jejich rodiče se konají v Hronově i v pobočce Vrchlabí vždy ve středu 12. 12., 16. 1., 6. 2. (pokaždé v 15 – 16 hodin), ve Vrchlabí navíc i v sobotu 19. 1. ( 8 – 12 hodin).


Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Hronov