Dohromady dostane 5 projektů, které v Královéhradeckém kraji uspěly, téměř 440 tisíc korun. ČSOB pětici ocenila částkou 160 tisíc Kč, veřejnost navíc přispěla sumou 279 700 Kč. V letošním jubilejním ročníku se totiž o přízeň přispěvatelů ucházel v každém regionu jeden projekt navíc. Z celkem přihlášených 367 projektů tak odborná porota vybrala v každém z 15 regionů 4 a pátý poslala do finále pomocí divoké karty veřejnost.

„Je skvělé, že i ve složité ekonomické situaci lidé podpořili prospěšné aktivity a vybrali mezi sebou rekordní částku! Veřejnost už tradičně poslala nejvíce peněz lidem s hendikepem, nemocným, dětem, mladým a rodinám. V poslední době také roste zájem o projekty zaměřené na životní prostředí, rozvoj regionů a ochranu zvířat. Mám velkou radost z toho, že stále držíme spolu a dohromady pomáháme tam, kde to má smysl,“ říká Petr Hutla, vrchní ředitel a člen představenstva ČSOB.

Příjemnější prostředí pro terapii

Obecně prospěšná společnost Apropo Jičín již čtvrt století nabízí komplexní péči dětem a dospělým s postižením a podporu jejich rodinám při domácí péči. V klubovně stacionáře se kromě jiného provádí i muzikoterapie a dramaterapie, ale prostor nyní potřebuje rekonstrukci. „Vybavte si své oblíbené místo, kde trávíte volný čas a zažíváte hezké chvíle s blízkými a přáteli. Dopřejte tento pocit také našim klientům a pomozte zrenovovat prostory klubovny,” říká Radka Paličková ze společnosti Apropo Jičín. ČSOB na projekt přispěla 50 tisíc Kč, veřejnost vybrala 148 600 Kč.

Pomoc nejen pro lidi s postižením

Na druhém místě skončil projekt zapsaného spolku Sdružení Neratov, který pomáhá lidem s postižením. Organizace získala od ČSOB 40 tisíc Kč, lidé přispěli 75 300 Kč. Třetím nejúspěšnějším uchazečem je Nadační fond adopce památek, který zachraňuje drobné památky v krajině. Projekt dostal od ČSOB 35 tisíc Kč, veřejnost mu poslala 27 500 Kč. Čtvrtou podpořenou organizací je Oblastní charita Červený Kostelec, která se stará o lidi se sníženou soběstačností či kombinovaným postižením. Její projekt získal od ČSOB 25 tisíc Kč a od veřejnosti 21 200 Kč. Úspěšnou pětici doplňuje zapsaný spolek Amelie, který podporuje onkologické pacienty. ČSOB ho podpořila částkou 10 000 Kč a veřejnost přidala 7100 Kč.

INFOBOX
- 15 regionů
- 75 podpořených projektů
- celková částka 4 872 269 Kč
- nejúspěšnější projekt v každém regionu dostal od ČSOB 50 000 Kč, další 4 si připsaly 40 000 Kč, 35 000 Kč a 25 000 Kč a 10 000 Kč
- program ČSOB pomáhá regionům podpořil za 10 let již více než 1400 projektů celkovou částkou přesahující 66 milionů Kč

Zdroj: Youtube