Květiny jsou velkou životní láskou Jany Harasimovičové, proto si po mateřské dovolené našla práci v květinářství. Pohybovala se ve vysněném prostředí, postupně však zjišťovala, že by některé věci chtěla dělat jinak. Odtud byl už jen krůček k vlastnímu podnikání.

V roce 2011 si otevřela obchod s květinami na pěší zóně v Podhorské ulici a tři roky poté další přímo v centru města. Po narození třetího vysněného dítěte si ponechala větší prostory v centru v Liberecké ulici, kde stále nabízí své služby v útulném květinářství pod názvem „Gracia“ (v překladu z italštiny to znamená „Děkuji“). 

Pavel Lukáč se pustil do aquaponie, která spojuje chov ryb s pěstováním zeleniny.
Chtěl pomoci matce, tak se vrhl do aquaponie. Teď slaví úspěchy

Kromě stálé nabídky řezaných květin a dekorací zde najdete i velký výběr komponentů pro tvorbu vlastních doplňků. Příjemnou službou je rozvoz květin po Jablonci i okolí zdarma. Můžete si tu také objednat kompletní výzdoby i služby spojené s významnými událostmi, jako jsou svatby, narozeniny, poslední rozloučení, i tradiční vázané kytice či dekorace. 

Maximálně vyhovět zákazníkovi

„Snažím se vždy maximálně vyhovět zákazníkovi, například při objednávce služeb spojených se svatbou si sjednám schůzku s nevěstou, jedu se podívat na místo oslavy a společně probereme výběr květin i rozsah výzdoby. Osobně doporučuji vybírat sezonní květiny, které nejlépe vystihují dané období. Nejčastěji si lidé objednávají řezané květiny a největší blázinec je asi na sv. Valentýna. To se prodávají hlavně růže a tulipány,“ sděluje sympatická Jana Harasimovičová. 

V nabídce najdete i možnost zakoupení voucheru – dárkového poukazu. Výhodou je, že si obdarovaný sám rozhodne, jak ho využije. Může se naučit vázat květiny, vytvořit si vlastní dekoraci nebo vybrat květiny či doplňky podle vlastního vkusu. Podle slov Jany Harasimovičové si v poslední době vouchery objednávají hlavně stálí zákazníci jako projev podpory, což ji velmi těší a povzbuzuje.

Kateřina Váchová z Hluboké nad Vltavou chce chránit přírodu a zvířata. Proto loni založila organizaci The Colourful World (Pestrobarevný svět), která nabízí ekologicky přátelské produkty. Zároveň založila YUGA Platform, která nabízí hodiny jógy přes aplik
Přírodě chce pomáhat ekologickými výrobky. I její sny ale přibrzdila pandemie

Přestože květinářství nepatří mezi obchody, které musí být v nouzovém stavu uzavřeny, potýká se i ona v současné době s nedostatkem zákazníků a velký problém je podle ní také s některými dodavateli, kteří fungují omezeně. Navíc musela na čas zůstat doma s dětmi. V jednu chvíli dokonce bojovala s myšlenkou, že své podnikání ukončí.

Dnes je květinářství Gracia opět otevřené a paní Jana může znovu nabízet své služby. Nepřeje si nic jiného, než aby se vše vrátilo do starých kolejí a mohla opět pečovat o své zákazníky.