Mladá žena, která se chtěla celý život věnovat hudbě. Jenže člověk míní, život mění. V Rokytníku u Hronova vybudovala včelí farmu, jejíž zvuk se donesl až do českého parlamentu.

„Původním povoláním jsem profesionální muzikantka, hrála jsem na saxofon a klarinet. Ale nešťastná náhoda tomu tak chtěla, že jsem vyměnila pražský svět reflektorů za život na vesnici spojený s bzukotem včel. Tátovi se stala těžká dopravní nehoda a pro příznivé terapeutické účinky včel nám bylo doporučeno pořídit mu na zahradu našeho domu v Rokytníku první včelstva. Z lásky k muzice se stala osudová láska ke včelám,“ říká 35letá Simona Adamcová.

V roce 2003 začínala se třemi včelstvy, dnes jich má stokrát tolik. „Farmu provozuji jen s přítelem, ale přesto nejsme žádná malá firma. Máme vlastně třicet milionů zaměstnanců,“ říká s úsměvem.

Začátky podnikání neměla vůbec jednoduché. „Nevěděla jsem ani, jak se o včely starat. Hodně lidí mi nevěřilo a od profesionálního chovu včel mě spíš zrazovali. Ale svoji cestu si každý volí sám, a asi to tak mělo být. Ta moje cesta byla trnitá, ale díky ní si člověk zatraceně váží toho, kam se v životě posunul,“ vzpomíná.

Ocenění ze sněmovny není zdaleka první, které obdržela. Pyšní se řadou dalších titulů. A už vychovává i svého následovníka v započaté rodinné tradici, sedmiměsíčního Honzíka.

Oceněné firmy z našeho regionu:

Včelí farma Rokytník, Mléčná farma Mejsnar (Kunčice n. L.), Kobit, s.r.o. – silničářské stroje, Hospoda u sv. Huberta (Hlinsko), JaJa Pardubice (perníkářství), Flídr, spol. s r.o. (Široký důl), Isolit – Bravo, spol. s r.o. (Jablonné n. O.).