Od prvního prosince začala pro restauratéry a hoteliéry platit povinnost zapojit se do elektronické evidence tržeb (EET). Nad zavedením této povinnosti se vedou živé debaty a rozdělilo to názory nejen provozovatelů zmíněných zařízení, ale i hostů.

Poslední listopadový den byl zároveň posledním provozním dnem pro náchodskou Krčmu Maštal, kterou od dubna 2007 provozovali manželé Dostálovi. Bezmála deset let hospoda, která na příchozí po otevření dveří dýchla atmosférou let „dávno minulých", fungovala jako místo setkávání jak hudebních, tak i literárních či divadelních.

„Zavřeli jsme, protože těch příkazů, zákazů a nařízení už máme dost," říká Jarmila Dostálová a spustí výčet klacků pod nohy, kterými úřední šiml komplikuje pohostinskou živnost.

Podle jejích slov to nejsou jen elektronické pokladny, ale i zdražení poplatků Ochrannému svazu autorů, které provozovny platí za pouštění hudby.

Jako provozovatelce klasické kuřácké krčmy jí také vadí i takzvaný protikuřácký zákon. „Předpokládám, že s novým ministrem zdravotnictví už prosadí zákaz kouření v restauracích," domnívá se Jarmila Dostálová, které se nelíbí, že stát chce regulovat skoro všechno. Podle jejího názoru by si provozovatelé měli moci vybrat, zda se u nich bude kouřit.

A do toho ještě další zpřísnění s dodržováním nočního klidu. To je pro místo, kde se čas od času odehrávaly koncerty, také hodně ošidná záležitost.

Většina podnikatelů se zákonu přizpůsobila, do systému se připojila a likvidační podmínky v tom nevidí. Například, jak se svěřil pan Čepelka, který provozuje v Hronově malou restauraci Řeznická bašta, která je zaměřená především na obědová menu, tak prvotní náklady na vybavení byly okolo patnácti tisíc korun bez daně a něco stojí připojení na internet a správa systému.

„Nejsem vyloženě odpůrcem pokladen. Pro provozovnu naší velikosti ale dobře postačil pro přehlednost lístkový systém. Ale přizpůsobili jsme se a jedeme dál. Nejhorší to je přes poledne, kdy je nával. To je určité zdržení, které by uživilo ještě poloviční sílu navíc," říká Čepelka.

V Meziměstí EET využili.

Jak říká provozovatel centra Walzel v Meziměstí Pavel Netík, tak dobrý podnikatel musí každou nastavenou situaci využít ve svůj prospěch, a ne hned brečet nad rozlitým mlékem a vše okamžitě zabalit.

„Nám přechod na EET nedělal problémy. Všechny provozy už jsme měli elektronicky propojeny od zahájení provozu. Bez toho by nebylo možné chod podniku a personál uhlídat. Teď jsou nastaveny pro všechny stejné podmínky," říká Netík a ještě dodává: „U nás zahajujeme od 1. prosince účtenkovou EET loterii Walzlovka. Loterie od Ministerstva financí zatím není, a tak jsme jako první v České republice připravili pro návštěvníky účtenkovou loterii. Všechny účtenky jsou soutěžní a stačí poslat číslo účtenky, jméno a město z kterého pocházíte na náš k tomu vytvořený email." Losování prý bude na konci ledna a výherci se mohou těšit na ceny v hodnotě deseti tisíc korun.