Zatímco opatovická elektrárna od ledna zdraží dodávky tepla zhruba 35 tisícům domácností v Hradci, Pardubicích a Chrudimi, které ho odsud odebírají, jiné teplárny nechají ceny stejné jako letos nebo dokonce zlevní.

Příkladem je Vrchlabí, Svitavy, Jičín a hlavně pak Ústí nad Orlicí.

Tam totiž klesne cena vůbec nejvýrazněji, o 17 procent. Letos v Ústí lidé platí městské společnosti Tepvos za gigajoule (GJ) dodaného tepla i s DPH 540 korun, od Nového roku to bude jen 451 korun.

„Důvodů je více, vedle některých vnitřních opatření je to hlavně levnější cena zemního plynu. Ta tvoří skoro 70 procent celkových nákladů, takže její změna je velmi znát," řekl Jiří Drábek z vedení společnosti.

Z podobných důvodů klesne cena i ve Svitavách, a to ze současných 550 Kč/GJ na 510 korun. Dodavatelská společnost ČEZ Energo vedle nižší vysoutěžené ceny plynu do nové ceny promítla i odpisy investic do infrastruktury.

Ve Vrchlabí ČEZ sníží cenu o desetinu na 532,45 Kč/GJ. Průměrná cena tepla ze zemního plynu letos v Česku přitom činí přibližně 620 Kč/GJ.

V Jičíně teplo zlevní o pět procent na průměrných 580 Kč/GJ. Zde je důvodem vedle levnějšího plynu i vyšší efektivnost kotelen po provedených investicích za 36 milionů v posledních šesti letech. Cena tepla tu klesne už druhý rok po sobě.

„Většina kotlů byla starších 25 let a dosluhovala. Nahradila je zařízení nové generace, která jsou šetrnější k životnímu prostředí a také účinnější," uvedl ředitel jičínské správy nemovitostí Pavel Bílek.

Odběratelé tepla z elektráren a tepláren skupiny ČEZ v Trutnově a ve Dvoře Králové budou v roce 2017 platit stejnou cenu jako letos. Uhelná elektrárna Poříčí tak bude odběratelům účtovat 574,57 Kč/GJ, uhelná teplárna ve Dvoře nadále 559,35 Kč/GJ.

Průměrná cena tepla z uhlí se v Česku letos pohybuje kolem 560 Kč/GJ, je tedy zhruba o desetinu levnější než teplo ze zemního plynu.

Taktéž Městská teplárenská společnost ve stotisícovém Hradci již dříve oznámila, že ceny pro rok 2017 měnit nebude a nechá je na 509 Kč/GJ. Teplo dodává ve východočeské metropoli do 24 tisíc domácností.

Společnost nakupuje teplo od Elektráren Opatovice (EOP), které do některých lokalit v Hradci dodávají teplo přímo.

EOP mají dvousložkovou cenu a příští rok naopak zdraží o dvě procenta na průměrných 498 Kč/GJ. Přesto však teplo z Opatovic nadále patří k nejlevnějším v Česku.

„Hlavní důvody nárůstu ceny jsou ekologické investice, to znamená 2,7 miliardy, které jsme investovali do ekologických opatření. Negativní vliv na cenotvorbu má bohužel i nižší bezplatná alokace povolenek CO2," řekl mluvčí EOP Martin Sýkora.

Změny cen tepla od Nového roku
(dodavatel / cena v Kč za GJ s DPH / změna oproti 2016 v %)
Tep. hospod. HK   /   509,-   /   0
Elektrárny Opatovice   /   498,-   /   + 2
ČEZ - El. Poříčí Trutnov   /   575,-   /   0
ČEZ - Teplárna Dvůr K.   /   559,-   /   0
ČEZ - Vrchlabí   /   532,-   /   –10
Jičín - SNMJ   /   580,-   /   –5
Ústí nad Orlicí - Tepvos   /   451,-   /   –17
ČEZ - Svitavy  /   510,-   /   –8