„Problémy s financováním byly ukončeny, a jestliže nás do konce roku 2011 nečeká žádné větší překvapení, je projekt zcela finančně zabezpečen,“ oznámil Milan Hejduk, předseda Vodohospodářského sdružení Turnov (VHS), které od dubna letošního roku staví v Turnově, Semilech, Lomnici nad Popelkou, Jilemnici a Rokytnici nad Jizerou novou kanalizaci.

Banka ustoupila

Problémy s financováním projektu nastaly během léta, kdy Česká spořitelna jakožto vítěz výběrového řízení na úvěr pro VHS požadovala po investorovi jiné podmínky splácení, než jaké investor stanovil při soutěži. VHS i členská města by tak za úvěr zaplatila mnohem víc, než počítala. Investor pohrozil vypovězením smlouvy bance a vypsáním nového výběrového řízení na úvěr. To spořitelnu přimělo k přehodnocení požadavků a potvrzení úvěru za původních podmínek.

Na počátku prosince mohlo VHS z úvěru odčerpat 260 milionů korun, což umožnilo zaplatit stavitelským firmám za již provedené práce. „Úvěr byl poskytnut v pohyblivé sazbě, která od podání nabídky stále klesá, a proto si dnes půjčujeme za velmi výhodná čtyři procenta,“ pochvaluje si Hejduk.

Podstatnou část největšího stavebního projektu historie v regionu nese Státní fond životního prostředí, který na Čistou Jizeru uvolní celkem 540 milionů korun z evropských fondů. Podle Hejduka nejsou s čerpáním peněz z tohoto zdroje problémy.

Stavitelům kanalizace hraje do noty také mírné počasí, které umožňuje téměř ve všech městech dotáhnout stavební práce na kanalizaci do plánovaného stavu: rozkopané komunikace pokrýt alespoň provizorním asfaltovým povrchem, který umožní zimní údržbu ulic a jejich průjezdnost.

Jak na tom jsou

Stavba je v jednotlivých městech od jara do prosince hotová ze čtvrtiny až třetiny naplánovaného harmonogramu do roku 2011.

V Rokytnici nad Jizerou již pro letošek stavební práce skončily, ve všech ostatních městech budou pokračovat v závislosti na počasí.

V Turnově je rozkopáno nejvíc ulic. Nyní probíhají práce v ulicích Husova, Žižkova, Alej legií, na Koňském trhu, v Palackého ulici, Na Stebni, U Tří svatých, v Dolánkách a Nudvojovicích.

V Semilech se dosud staví v ulicích Mikoláše Alše, Luční, v Bítouchově a ulicích Koštofranské a Na Obci.

V Lomnici nad Popelkou se připravuje na zahájení provozu rekonstruovaná čistírna odpadních vod. Stavba kanalizace pokračuje v Přímé ulici.

V Jilemnici stavaři dokončují přepojení septiku u hotelu Dobré dny v Hrabačově.