Sošky z ušlechtilého francouzského porcelánu od výtvarníka Milana Kouta už patří konkrétním majitelů. Respektive firmám a osobnostem, které uspěly v prvním ročníku soutěže Trutnovský drak.

V rámci přeshraničního projektu „Města Trutnov Świdnica podporují podnikání" byla za inovační přínos oceněna společnost ABB, za zodpovědný přístup k podnikání a regionu společnost Kasper Kovo a cenu za regionální produkt Trutnovska obdržela společnost Bowling – Centrum. Jako nejlepší přeshraniční společnost byla vyhlášena firma Sonel ze Świdnice a ocenění pro významnou osobnost příhraničí si odnesl Ryszard Sobański, prezident Sudetské průmyslově – obchodní komory.

„Obdivuji každého, kdo v dnešní relativně složité době dokáže podnikat a dosahovat přitom úspěchu. O to více si cením rozvoje a s ním i související zvýšené nabídky pracovních míst," prohlásil trutnovský starosta Ivan Adame. Podle něj může být dobrým příkladem společnost ABB, jejíž trutnovská pobočka je významným partnerem v oblasti energetiky a přispívá k rozvoji místní ekonomiky a vzdělání. „Naší dlouhodobou snahou je přitáhnout do města další společnosti, které zde umístí nejen výrobu, ale také vývoj. Ten je podstatný z hlediska dlouhodobého setrvání a navíc technické vzdělání je pro Čechy tradiční."

Slavnostní vyhlášení se konalo ve společenském centru Uffo, do soutěže se mohli přihlásit podnikatelé z Trutnovska, respektive ti, kteří zde mají své sídlo či působiště.
Ocenění, sošku draka, navrhl a vytvořil trutnovský výtvarník Milan Kout. „Nechal jsem se inspirovat logem Trutnova a při práci jsem využil svou autorskou technologii. Sošky jsou vyrobeny z ušlechtilého francouzského porcelánu a jsou tvořeny neobvyklými perforacemi, které sochařskou hmotu odlehčují a trojrozměrnou věc vlastně povyšují na čtyřrozměrnou," vysvětlil Kout.

Trutnovský drak 2014

Oceněné firmy soutěže Trutnovský drak

1. Regionální produkt Trutnovska – Bowling Centrum Trutnov. Výrobce automatických stavěčů kuželek, výstavba bowlingových a kuželkářských drah.

2. Inovační firma – ABB Trutnov. V oddělení Rozvoje aplikací ABB v Trutnově vyvíjí tím odborníků chytré osvětlení. Tento nový produkt umožňuje snížení spotřeby energie pro veřejné osvětlení měst a obcí a byl úspěšně otestován na přelomu letošního roku ve Vrchlabí.

3. Zodpovědná firma – KASPER KOVO Trutnov. Provádí moderní byznys s dodržováním tradičních pravidel obchodu, s důrazem na etické hodnoty. Poskytuje služby a produkty způsobem nedegradujícím přírodní či sociální prostředí, má charitativní aktivity ve prospěch lokální společnosti.

4. Nejlepší přeshraniční firma – SONEL S.A. Świdnica. Výrobce měřicích přístrojů. První prodej výrobků Sonel v České republice je z roku 2004, od roku 2010 tu společnost buduje distribuční síť.

5. Významná osobnost příhraničí – Ryszard Sobański, předseda Sudetské průmyslovo – obchodní komory ve Świdnici.