Prodraží výdaje hlavně na kroužky, učebnice, obědy a doučování. Červencová data Českého statistického úřadu (ČSÚ) dokládají, že meziročně například o jedno až tři procenta zdražily učebnice, zlevnily naopak sešity, pastelky i penály. 

Pomoc od státu

Domácnosti v tíživé sociální situaci můžou požádat Úřad práce ČR o jednorázovou dávku pomoci v hmotné nouzi na vzdělání. Loni ji dostalo přes 6,7 tisíce lidí. „Lidé žádají o příspěvek na školní pomůcky nejčastěji od srpna do října,“ řekla mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský s darovanými aktovkami.
Omezit plýtvání. Zachovalé aktovky a penály míří do druhého kola

Finanční náklady na prvňáka letos podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy, který vycházel z dat ČSÚ, poprvé v průměru přesáhnou šest tisíc korun. „To je pro řadu rodičů pořádný zásah do rodinného rozpočtu,“ míní. Například školní aktovka podle dat statistiků stojí zhruba dva tisíce korun, školní penál téměř 300 korun a jeho vybavení se blíží k 200 korunám.

Zmíněný průzkum společnosti Profi Credit udává částku více než dvojnásobnou, protože zahrnuje všechny výdaje, které dotazovaní vyčíslili se začátkem školního roku – tedy kromě školních pomůcek i volnočasové aktivity, družinu, obědy ve školní jídelně nebo doučování. 

Půjčky jsou v případě financování nástupů dětí do školy podle Profi Credit naštěstí spíše výjimečné. V průzkumu je přiznalo pouhé jedno procento respondentů.

Ilustrační foto
Rekonstrukce brněnských škol: nový bazén nebo přestávky na lezecké stěně