Korupční aféry posledních měsíců daly tvrdé rány důvěře občanů v rozdělování prostředků z fondů Evropské unie. Místní akční skupina Království – Jestřebí hory připravila veřejné obhajoby projektů, které se ucházejí téměř o 10 milionů korun z programu Leader pro rozvoj venkova. „Veřejnost může sledovat výběr takřka v přímém přenosu, a to ještě dnes i zítra. První blok byl na programu již včera dopoledne," říká Lada Nevečeřalová, manažerka MAS pro Leader.

Jako první před komisí vystoupila starostka obce Kocbeře Eva Rezková. „Máme velký projekt Kocbeřemi bezpečně, zaměřený na chodníky a osvětlení. První část se pokoušíme financovat prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury, osvětlení je v tomto případě ale neuznatelným nákladem. A tak i když je velmi potřeba, peníze na něj z těchto zdrojů dostat nemůžeme. Proto žádáme zde," informovala starostka, pro kterou byla podobná obhajoba premiérou. „Vím o věci téměř vše, takže vystoupit veřejně a hovořit o tom nebyl problém. A nejen že to přispěje k větší průhlednosti a důvěryhodnosti celého systému, ale můžeme se taky podívat, jak své záměry prezentují ostatní. To je zajímavé i poučné," dodává Eva Rezková.
Každý žadatel stráví před komisí zhruba půlhodinu, prvních deset minut je na samotnou prezentaci.

Dalších deset minut veřejné obhajoby projektu je určených na otázky a diskuzi s hodnotitelskou komisí, poslední část pak pro úvahu komise, případně další doplnění.

Členem poroty je také Zdeněk Mühl z Vítězné, který si stejnou úlohu vyzkoušel už při premiéře v loňském roce. „Určitě jsou prezentace lépe připravené. Přispívá k tomu i zdejší prostředí v malém kulturním sále," říká. „V jedné věci je to ale stejné. Každý se snaží prezentovat svůj projekt jako jedinečný a nejpotřebnější. To je ale pochopitelné, proto tady vlastně ti lidé jsou," dodává. Naopak premiéru mezi hodnotiteli má hostitelský starosta Zdeněk Špringr, mimo jiné předseda Svazku obcí Jestřebí hory. „Působí to na mě velmi dobře. V seznamu projektů vidím zajímavé věci, které budou prospěšné nejen pro Jestřebí hory, ale celé Podkrkonoší."

Veřejné obhajoby končí ve středu, v pondělí se komise znovu sejde a určí, které projekty uspěly.

Celý proces schvalování dotací v programu Leader prochází čtyřmi kontrolními mechanismy. „Je velmi transparentní a chceme to lidem ukázat. V současné době je to obzvlášť třeba," říká ředitel o.p.s. Království – Jestřebí hory a manažer MAS pro Leader Jan Balcar. „Máme před sebou ještě dvě kola výzev, v roce 2012 a 2013. Jak to bude v období 2014 až 2020, zatím není jasné. V současné době se o tom jedná," dodává.

Zkratka Leader je z francouzského Liaison Entre Actions Développement de l´Économie Rurale, což znamená Propojení aktivit rozvíjejících venkovskou ekonomiku. To plně vyjadřuje zaměření Leaderu. Ten je založen na partnerství místních subjektů a na jejich jednotné rozvojové strategii.