Nejinak tomu je i ve vrchlabské odnoži mladoboleslavské automobilky Škoda Auto. I proto zdejší vedení přišlo s nápadem, který možná opět nastartuje zájem o rukodělnou práci.

Škola hrou

Pro dětské zájemce z DDM Pelíšek a vrchlabské základní školy na Liščím kopci otevřel minulý týden závod své Tréninkové centrum. To až do čtvrtka sloužilo „pouze" pro pracovníky montáží, mechanické výroby, mechatroniky a logistiky, kteří si zde „vtloukají" do hlavy základní znalosti svého povolání. Na ploše 250 metrů čtverečných se totiž najde vše, co se ve větším množství nachází i ve výrobních halách vrchlabské převodovkárny. „Bereme to jako školu hrou," říká školitel Aleš Bienstock a dvacítce dětí ukazuje vývoj převodovky. Tu v prostorech centra představují čtyři modely. A to od té nejmenší manuální, až po nejsložitější, tedy DSG, která se právě ve vrchlabském podniku vyrábí. Po tomto exkursu se děti rozptýlily po centru a začaly se „školit". „Je to úžasné a asi by mě ta práce bavila," říká jedenáctiletý Marek Maňásek, který zrovna přichází na kloub zkoušce těsnosti.

„No ale asi bych chtěl dělat na jiné pozici. Tohle je docela těžké," dodává a po očku pokukuje po vedlejším stole, kde Ondra Kahoun dává dohromady jednotlivá ozubená kola na připravenou hřídel.

„Tady sis to asi špatně přečetl. Koukni se znova, jak se to má skládat," radí mu Aleš Bienstock a ukazuje na monitor, kde obrazovka radí, jak a kam jednotlivá kola, a je jich asi dvacet, patří. „Já vím, ale poprvé je vše vždy složité," odpovídá mu Ondřej a opět začne skládat převodovkové „puzzle".

Na dalším stole si pak děti zkoušejí přesné měření či vlastní silou rozsvěcují žárovky. Hluk dětského štěbetání občas přeruší sykot unikajícího vzduchu. „Tady si budoucí pracovníci trénují sluch. Mnoho pracovních nástrojů, například utahovače šroubů, je pneumatických. Výroba stlačeného vzduchu je však poměrně drahá a i sebemenší samovolný únik stojí firmu nemalé peníze," doplňuje školitel.

Povedená akce

„Doufám, že jednou budu taky zaměstnancem zdejšího závodu. To tréninkové centrum je strašně fajn a snad se sem ještě jednou podívám," takto nakonec svůj dvouhodinový vstupní „test" hodnotili všichni dětští návštěvníci.

Kladně se k celé akci vyjádřil i ředitel vrchlabské odnože automobilky Ivan Slimák. „Dlouhodobě sponzorujeme místní technické kluby a kroužky. A myslím si, že jsme dětem ukázali, že technická práce má své kouzlo. Celou akci považuji za povedenou a budu rád, když se brzy zopakuje," řekl Ivan Slimák, jež také návštěvníky uvedl do tajů škodovácké výroby.