Německá rodinná společnost Brose Trutnov Automotive Systems CZ v úterý oznámila starostovi Ivanu Adamcovi, že tam výrobní halu pro 400 zaměstnanců nepostaví a od akvizice ustupuje. Jako důvod v přiloženém dopise uvedla hospodářskou krizi a nejistou budoucnost automobilového průmyslu. V plánované hale se měly vyrábět komponenty právě pro tento průmysl. „Tenhle výsledek jsme čekali. Nasvědčovala tomu několikatýdenní vyhýbavá komunikace prostřednictvím e–mailové pošty, kterou s námi zástupci firmy vedli. To byl pro nás velmi nestandardní postup,“ komentoval situaci starosta. Sám vyzval před časem Brose, aby do 9. října definitivně oznámila, zda připravenou smlouvu s Trutnovem podepíše či nikoliv. Nejzazší termín pak o několik dnů starosta na žádost vedení společnosti posunul. Přesto k dohodě nedošlo a firma na záměry rezignovala. Město nyní bude hledat jiného investora na pozemky, které měla německá firma využít, a rada již schválila vypsání výběrového řízení. „Zatím je stále otevřená i účast města na budování infrastruktury. Záměr otevřít krátkodobý úvěr ve výši 60 milionů korun, který máme na tuto investici přijmout, jsme zatím nezrušili. Vše se uvidí na jaře,“ řekl starosta.

O tom, kdo se do výběrového řízení na využití části pozemků Krkonošské zóny přihlásí, nechce spekulovat. „Je možné, že to budou záměry komerční, nebudeme se jim samozřejmě bránit. Pokud se najde někdo, kdo by infrastrukturu zajistil na své náklady, jen nám ubudou starosti,“ dodal Ivan Adamec.

Záměry developerů ze společnosti Mapon, která chce pronajmout a později od města koupit zbylé pozemky na Krkonošské pro komerční účely, podle jeho slov ohroženy nejsou.

Developerská společnost Mapon se už před časem s městem dohodla, že pozemky nabídne k využití hlavně pro služby a obchodní sféru. Hovoří se o řetězcích typu Tesco nebo Obi, ale nic ještě není uzavřeno. Připomeňme, že pokud město zmíněný úvěr na vybudování infrastruktury v zóně Krkonošská otevře, peníze se vrátí následným prodejem pozemků.