Nepečený dort z lesního ovoce

Smetanový nepečený dort je ideální řešení pro všechny, jimž se v létě nechce rozpálit troubu. Je plný ovoce, piškotů a připravíte ho v cukuletu.

Příprava: 20 minut + chlazení

Suroviny (10 porcí):

  • dětské piškoty - 1 balení (asi 240 g)
  • zakysaná smetana - 750 g
  • polotučný tvaroh ve staniolu - 250 g
  • cukr moučka - 4 lžíce
  • lesní ovoce (borůvky, maliny, ostružiny a rybíz) - 350 g 
  • meduňka - 2 snítky na ozdobení
Místo vody můžete použít ovocný džus, který se hodí k ostatním surovinám
Sladkost i praktická svačina. Připravte si doma zdravé müsli tyčinky

Postup:
Zakysanou smetanu smíchejte s tvarohem a oslaďte. Vyberte ty nejhezčí kousky ovoce a nechte si je stranou na ozdobení dortu.

Na dno dortové formy dejte vrstvu piškotů a na ni ovoce. Naneste vrstvu krému a znovu zopakujte piškotovou a ovocnou vrstvu. Tak pokračujte do naplnění formy. Jako poslední dejte vrstvu krému a uhlaďte. Dort uložte do lednice a nechte aspoň 3 hodiny zatuhnout. Nejlépe do druhého dne.

Vychlazený dort opatrně po obvodu objeďte tenkým ostrým nožem, aby se uvolnil od formy, kterou šetrně odstraňte. Ozdobte zbývajícím ovocem a meduňkou. Aby se vlhké piškoty méně lepily na dno formy, vysypejte ji lžící strouhaného kokosu a teprve pak dejte první piškotovou vrstvu.

Jahodové řezy

Název podlouhlých cukrářských piškotů Savoiardi se dá přeložit jako Savojské sušenky. Podle legendy je totiž podávali ve 14. století u dvora savojského vévody u příležitosti návštěvy francouzské královské rodiny. V porovnání s českými piškoty jsou křehčí a sladší.

Příprava: 20 minut + chlazení

Suroviny (8 porcí):

  • piškoty Savoiardi - 20 ks
  • jahody - 600 g
  • citron - ½ ks
  • přírodní neochucené žervé - 300 g
  • smetana ke šlehání 30% - 125 ml
  • ztužovač šlehačky - 1 balíček
  • bílek - 1 ks
  • kakao - 2 lžíce + na posypání
  • cukr moučka - 3 lžíce
  • vanilkový cukr - 1 balíček
Tabouleh
Zdravé a chutné. Těmito recepty zaženete hlad bez výčitek

Postup:
Formu na srnčí hřbet nebo podlouhlou misku vyložte potravinářskou fólií a okraje nechte přesahovat. Díky tomu řezy po zatuhnutí snadněji vyjmete. Nejprve připravte krém: žervé utřete s polovinou moučkového cukru, vanilkovým cukrem a kakaem. Z bílku připravte sníh a smetanu ušlehejte se ztužovačem. Obojí šetrně zapracujte do základu z žervé.

Benefit pro nové předplatitele:
e-kniha o imunitě v PDF podobě
(v případě koupě předplatného na 3 a 12 měsíců)

Polovinu jahod rozmixujte se šťávou z 1 citronu, zbývajícím moučkovým cukrem a 3 lžícemi vody. Do omáčky namočte piškoty, nechte je trochu nasáknout a potom je vyskládejte na dno.

Naneste vrstvu krému a na ni poklaďte jahody. Podle velikosti formy dejte buď ještě jednu vrstvu všech surovin, nebo už jen piškoty a krém, který má vždy být jako poslední vrstva. Vložte do lednice a nechte zatuhnout do druhého dne. Potom dezert opatrně vyjměte z formy a posypejte kakaem.

Krém můžete udělat také přírodně bílý nebo ho obarvit narůžovo sušeným lyofilizovaným ovocem. Stačí sušené jahody nebo maliny rozsekat v mixéru na prášek a použít jej místo kakaa.

Krájená jogurtová zmrzlina

Snadná domácí zmrzlina skvěle poslouží jako pamlsek i zdravá svačina.

Příprava: 10 minut + 3 hodiny mražení

Suroviny (6 porcí):

  • smetanový jogurt - 500 ml
  • med - 2–3 lžíce
  • směs bobulovitého ovoce
  • piškoty - 1 hrst
Řepná polévka
Vládci zimní kuchyně. Vyzkoušejte recepty plné vitaminů

Postup:
Jogurt oslaďte medem a nalijte na plech s vyšším okrajem, vyložený pečicím papírem. Rozetřete ho do rovnoměrné vrstvy o výšce zhruba 0,5 cm.

Poklaďte ovocem a nadrcenými piškoty.

Vložte do mrazáku a po zatuhnutí nakrájejte nebo nalámejte. Ihned podávejte.

Tvarohový dezert s meruňkami

Příprava tohohle dezertu vám zabere pár minut. Výsledek je vynikající a tak krásný na pohled, že se jím blýsknete i před návštěvou.

Příprava: 15 minut

Suroviny (4 porce):

  • kakaové piškoty - 150 g
  • tvaroh ve vaničce - 500 g
  • smetana ke šlehání 33% - 200 ml
  • mletý mák - 5 lžic
  • med - 4–5 lžic
  • meruňky - 5–6 ks
  • meduňka - pár snítek na ozdobení
Z jablek lze vyrobit i sirup nebo ocet
Jablka jsou zdravá a chutnají i v tekuté formě. Vyrobte si ocet nebo sirup

Postup:
Tvaroh vyšlehejte se šlehačkou a medem a poté zapracujte mletý mák. Meruňky vypeckujte a rozmixujte na pyré.

Kakaové piškoty nadrťte a rozdělte do skleniček. Přidejte makový krém a nakonec nalijte vrstvu meruněk.

Ozdobte lístky meduňky a před podáváním nechte vychladit.

Gurmet - neodolatelný český originál. Skvělé recepty, rozhovory s odborníky, ověřené informace a cenné tipy.

Časopis Gurmet patří dlouhodobě na špičku mezi gastronomickými tituly. Zároveň není jen další kuchařkou, sleduje aktuální trendy v gastronomii a životním stylu. Reaguje tak nejen na rostoucí zájem lidí o to, co jíme a co bychom měli či mohli jíst, ale také na prudký rozvoj v gastropodnikání v posledních letech.

Našim čtenářům přinášíme vedle originálních a vyzkoušených receptů také rozhovory, reportáže, osobní zpovědi a příběhy lidí, kteří jsou v této oblasti aktivní a inspirativní.

Autor: Kateřina Bednářová