Škodu na historickém objektu, který kompletně přišel o střechu, vyšetřovatelé předběžně vyčíslili na 5 milionů korun. Nejpravděpodobnější verzí stále zůstává žhářství. „Technickou závadu jsme již vyloučili. Pracujeme nyní s možnostmi, že se jedná o nedbalostní nebo úmyslné jednání,“ potvrdil Lukáš Vincenc, mluvčí trutnovské policie. „Vyšetřování potrvá několik měsíců. Na místě jsme zajistili několik vzorků, které nyní budeme vyhodnocovat. Vzorky nám poslouží například ke zjištění, jestli tu byla použita nějaká látka, která podporuje hoření,“ doplnil Vincenc.

Zámek v Horním Maršově se stal kulturní památkou v roce 1964. Ruský majitel Sergej Majzus se ho snažil v posledních letech několikrát neúspěšně prodat. Předchozím vlastníkem byla Obec Horní Maršov, která však postrádala prostředky na renovaci historického domu.

Za záchranu zámku v Horním Maršově už bojují také samotní občané. Putuje mezi nimi internetová petice, která vyzývá Ministerstvo kultury České republiky, aby na stav kulturní památky dohlédlo. „Není mi lhostejné co se s naším zámkem děje. Moc mě mrzí, co se s ním stalo. Pokud mohu touto cestou pomoct, je to minimum, které mohu udělat,“ připsal ke svému podpisu například Jiří Martínek.

Podpisy k petici už připojují nejen místní lidé, ale i občané ze vzdálenějších koutů republiky, například z Hradce Králové, Prahy nebo Ústí nad Labem. Signovali ji dokonce také občané Polské republiky či Německa. Za dva dny od uveřejnění petice posbírala více než dvě stovky podpisů.

„Zámek mát být ozdobou celého údolí a je zarážející, že Ministerstvo kultury ČR na kulturní památky lépe nedohlíží. Přitom při úpravách menších objektů v seznamu kulturních památek je důslednost úředníků až přehnaná. Proč je tomu v tomto případě jinak,“ ptá se v petici i starosta Malé Úpy Karel Engliš.

Barokní zámek v Horním Maršově po nedělním požáru.
O obnově maršovského zámku rozhodne přístup vlastníka, tvrdí památkáři