Co se může stát při porušení zákazu vstupu do demolovaného objektu? A že nenechavost se nevyplácí, to by vám mohli referovat dva zranění muži.

Z prostoru trafostanice v bývalém areálu Texlen v Libči, který je v demolici, slyšeli ve středu kolemjdoucí volání o pomoc. Neváhali a zavolali 112. Trafostanicí stále procházelo vedení vysokého napětí. Přivolaní technici odpojili proud a hasiči mohli vstoupit do objektu a zjistit, co se děje. Aby se dostali do druhého patra za volajícím mužem, museli odstranit mříže v mezipodlaží. Našli zraněného a proudem popáleného mladíka, který byl při vědomí. Jeho stav však vyžadoval rychlé zdravotnické ošetření.

"Trutnovští hasiči poraněného spustili na nosítkách vnitřkem budovy dolů, kde si ho převzala záchranná služba. Mladíka do nemocnice dopravil vrtulník," řekla tisková mluvčí hasičů Královéhradeckého kraje, Martina Žahourková.

Krádež barevných kovů

"Dvaadvacetiletý zraněný muž se zřejmě chystal ukrást barevné kovy," uvedl policejní mluvčí Udo Ertner. Popálený mladík podle něj není prvním, kdo v této trafostanici špatně skončil. Mluvčí k tomu dodává: ,,Loni v červnu se tu zranil muž, který chtěl odcizit kovový materiál a tím si přivydělat. Ke krádeži nedošlo, protože ho také zasáhl elektrický proud."

Případ je odstrašující. Policie varuje občany před vstupem na pozemky, kde probíhá demolice. Na těchto místech číhá nebezpečí úrazu, pádu i sesuvu.

"Daleko větší riziko však čeká v rozvodnách elektrické energie. Lidé si chtějí krádeží barevných kovů, nebo olejů přivydělat. Neuvědomují si však, že jim hrozí vážné zranění, nebo mohou přijít dokonce o život,"poznamenal policejní mluvčí.

Zdeňka Kousalová