Vyšetřovatelé zajistili odběr chemických stop a vzorků elektrické instalace pro následnou expertízu.

"Všem lidem, kteří neměli náhradní ubytování, jsme ho okamžitě poskytli v naší sociální ubytovně, kterou máme pro podobné situace k dispozici. Jedná se převážně o starší lidi, jedna paní je dokonce na vozíčku. Většina z nich má byty promočené, situace je nepříjemná. Ráno jsem je vezl zpět do bytů, aby si vzali osobní věci a léky za doprovodu hasičů. Je to pro ně těžká situace," řekl starosta Úpice Petr Hron.

Příčina požáru bytového domu v Úpici zatím nebyla stanovena.Příčina požáru bytového domu v Úpici zatím nebyla stanovena.Zdroj: HZS Královéhradecký kraj

"Na místě požáru jsou vyšetřovatelé hasičů a policisté. Co bude dál, to bude záležet na hasičích a majiteli domu, jak vyhodnotí stav bytů," dodal Hron.

Všichni lidé bydleli v domě, ve kterém v neděli v noci hořelo, v nájmu. "Dům patří majiteli, který tam pronajímá byty. Není sice z Úpice, ale po požáru už se mnou komunikoval, byl tady. Budeme v kontaktu a řešit, jestli se lidé budou moct vrátit do bytů nebo budou potřebovat náhradní bydlení," uvedl starosta Úpice.

Po nočním požáru bytového domu v Úpici město zajistilo 17 lidem náhradní ubytování.
V Úpici hořel v noci bytový dům, sedmnáct lidí muselo opustit zničené byty

"Podle mého laického pohledu se bude muset vyměnit jedna polovina střechy, protože tam jsou ohořelé trámy. V bytech je stará elektroinstalace, proto bude potřeba vybudovat novou. Ale to je můj odhad," konstatoval Petr Hron.

Hlášení o požáru přijalo krajské operační a informační středisko hasičů hodinu před půlnocí. Na místo události vyrazily čtyři jednotky požární ochrany, které průzkumem zjistily, že hoří v půdních prostorech domu. Všichni obyvatelé stihli budovu opustit ještě před příjezdem jednotek na místo požáru. Hasiči provedli průzkum všech bytů, nikdo se už uvnitř nenacházel.

Byty zůstaly po požáru neobyvatelné. Ty v půdní vestavbě poškodil oheň a zplodiny hoření, další pak hasební voda. Město zařídilo všem 17 lidem z domu náhradní ubytování. Jeden z obyvatelů skončil v péči zdravotnické záchranky. Příčina vzniku požáru nebyla dosud určena.