Na místě události zasahovaly tři profesionální jednotky - Trutnov, Náchod a Hradec Králové a tři jednotky sboru dobrovolných hasičů z Úpice, Červeného Kostelce a Rtyně v Podkrkonoší.

"Hasiči s těžkou mobilní technikou museli nejprve překonat náročný terén, protože objekt se nacházel v odlehlé lokalitě v lese na kopci. Při příjezdu na místo zjistili, že oheň již zcela zasáhl střešní konstrukci dvoupatrové chalupy," popsal událost mluvčí HZS Ondřej Sezima.

Ilustrační foto.
Na muže spadl strom, zasahoval vrtulník

Z domu se v době příjezdu hasičů už dostali nezranění jeho dva obyvatelé. Haisiči nasadili několik vodních proudů a zásah prováděli v dýchacích přístrojích. "Oheň zničil střešní konstrukci, zasáhl půdní prostory, okna, dveře, poškozen byl také strop v prvním nadzemním podlaží, vybavení chalupy v přízemí, dřevěný přístřešek atd. Přímou škodu způsobenou požárem hasičský vyšetřovatel předběžně odhadl na dva miliony korun, uchráněné hodnoty (osobní automobil, garáž, nářadí atd.) ve výši dvě stě tisíc korun," informoval Ondřej Sezima.

Příčinou události bylo podle vyšetřovatelů nedbalostní jednání majitelky objektu. Od kamen na pevná paliva, které se nacházely vně budovy, došlo vlivem sálavého tepla ke vznícení palivového dříví, uskladněného v bezprostřední blízkosti kamen. Odsud se pak požár rozšířil na střešní konstrukci přístavku a střechu chalupy. Na místě zůstávala až do středečního rána místní jednotka hasičů, která zajišťovala dohled nad požářištěm.