Podruhé se například narodila rodina z Opočna, která vyrazila do Pekla u Nového Města nad Metují. Na jejich auto spadl v neděli před polednem vzrostlý strom, rodina stačila naštěstí při začínajícím praskání stromu včas zastavit a z vozidla utéct. Těžký kmen spadl přímo na střechu jejich fabie, auto je podle svědků na odpis.

Desítky drobnějších výpadků elektřiny zaznamenali energetici. „Nejhorší situace byla na Českotřebovsku a Broumovsku," uvedla mluvčí východočeských energetiků Šárka Beránková.

Vichr měl místy sílu vichřice. „V neděli ráno dosahoval na hřebenech severních hor v nárazech až 108 km/h. Během dopoledne začal slábnout. Zatěžkávací zkouškou však bude pro hasiče pondělní večer, kdy se rozhoří filipojakubské ohně," uvedla Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Hasiči se však pořádně zapotili už v sobotu. Jen v Pardubickém kraji vyjížděli k desítce požárů.

V Dolní Dobrouči na Orlickoústecku uprostřed noci hasili hranici připravenou na pálení čarodějnic, nejspíš ji někdo úmyslně zapálil. Odpoledne pak hořela mýtina na kraji České Třebové, louka v Čeperce na Pardubicku nebo stohy v Bělé u Jevíčka a v Podhořanech u Nových Hradů poblíž Litomyšle.

„Příčiny vzniku sobotních požárů se nyní vyšetřují," uvedla mluvčí pardubických krajských záchranářů Vendula Horáková.