Oba případy spolu podle vyšetřovatelů úzce souvisejí. Byly založeny úmyslně a ještě za tmy, brzy nad ránem. „U obou požárů se jednoznačně potvrdila stanovená prověřovací verze, že oba byly založeny úmyslně skupinou pachatelů, kteří tímto svým jednáním sledovali konkrétní účel,“ uvedla mluvčí policie na Vysočině Dana Čírtková.

Požár v autobazaru Svatý Jan založili žháři v listopadu 2017. Oheň tehdy zcela zničil nebo poškodil osm aut. Škoda přesáhla milion korun. To, že byl požár založen úmyslně bylo zřejmé od počátku vyšetřování. Už při prvním ohledání místa vzniklo podezření, že auta někdo úmyslně polil hořlavou látkou a zapálil. Majitel autobazaru tehdy novinářům řekl, že tři žháře zachytila kamera.

Nyní se potvrdily spekulace, že případ z Horního Maršova v Krkonoších mají na svědomí stejní žháři. Vyšetřování si proto převzali kriminalisté z Vysočiny.

Podobně byl založený také oheň na zámku. I tam totiž vyšetřovatelé našli stopy po hořlavých kapalinách, navíc elektřinu měl majitel odpojenou od energetické společnosti, což vyloučilo vznik technické závady, například elektrického zkratu nebo přechodového odporu. „Při ohledání místa požáru jsme našli pomocí služebního policejního psa, vycvičeného na vyhledávání hořlavých kapalin na bázi ropných produktů, čtyři stopy. Ty byly odeslány k odborné expertíze a tři z nich se ukázaly jako pozitivní,“ prohlásil hasičský vyšetřovatel Libor Halouzka.

S verzí hasičů se ztotožnili i kriminalisté. Jak na Pelhřimovsku, tak na Trutnovsku. „Požár zámku má společné znaky jako úmyslně založený požár několika vozidel v bazaru,“ potvrdil už na konci loňského roku Jan Čížkovský z krajského policejního ředitelství v Hradci Králové.

Týraná zvířata ve Rtyni v Podkrkonoší.
Za týrání skotu dostal podmínku

U obou případů bylo téměř jisté, že se na nich podílelo více pachatelů. Kriminalisté vyhodnocovali také informace o zjištěném pohybu škodovek v blízkosti požárů, která měla vždy ujíždět směrem na Prahu. „Právě v Praze byla odcizena registrační značka, umístěná na jednom z aut. Shoda popisu osádek těchto vozidel je rovněž dalším vodítkem pro policisty,“ upřesnil Čížkovský.

Kriminalistům už se povedlo shromáždit poměrně značné množství informací, které jsou důležité pro budoucí objasnění věci. „Byla provedena řada expertizních zkoumání a byly vyhodnoceny stopy zajištěné na místech trestných činů, které důkazní situaci zásadním způsobem posouvají dále,“ oznámila mluvčí policie na Vysočině Dana Čírtková.

Při vyšetřování případu hodně pomohli vyšetřovatelům svědci. “Policii kontaktovali po prvotních reportážích v médiích, a poskytly důležité informace, které pomohly osvětlit některé okolnosti obou případů, a to jak ke způsobu spáchání trestných činů, tak i k osobám pachatelů, přímých či jinak na věci zúčastněných,“ sdělila Čírtková.

Motiv pachatelů zatím policie nekomentovala. „Detailnější informace ke stavu věci nelze nyní poskytnout, aby tím nebylo ohroženo probíhající prověřování věci,“ vysvětlila mluvčí z Vysočiny.

Oba případy žhářství jsou nyní kvalifikované jako zvlášť závažný zločin obecného ohrožení. Pokud budou pachatelé dopadeni a potvrdí se informace o organizované skupině, hrozí žhářům až patnáctiletý pobyt za mřížemi.

Terčem podomních prodejců jsou především senioři.
Šmejdi znovu v akci. Pozor na ně!, varuje policie