Předchozí
1 z 6
Další

Hrnčířka Petra Bláhová

V 19 letech odešla z vysoké školy a odstěhovala se od rodičů, aby se stala hrnčířkou. Ani na okamžik tohoto rozhodnutí nelituje.

Lidé od vedle: hrnčířka Petra Bláhová.Zdroj: archiv P. Bláhové

Petra Bláhová se hrnčířskému řemeslu věnuje už 26 let. V Novém Městě nad Metují má svojí dílnu, splnil se jí její sen.

Lidé od vedle: hrnčířka Petra Bláhová.Zdroj: archiv P. Bláhové

„Byla to taková souhra náhod, že jsem znenadání šla na zaučení do hrnčířské dílny v Bělovsi. Zalíbilo se mi, že je to tvůrčí činnost a hlavně jsem si říkala, že jednou budu mít svou vlastní dílnu,“ říká Petra Bláhová.

Lidé od vedle: hrnčířka Petra Bláhová.Zdroj: archiv P. Bláhové

Samotná výroba hrnečků začíná točením. Jako materiál se využívá hlína od specializovaných firem. Vytočené hrnečky se nechají do druhého dne zavadnout a pak se k nim přidělávají ucha nebo další věci.

Lidé od vedle: hrnčířka Petra Bláhová.Zdroj: archiv P. Bláhové

Celý výrobek pak znovu schne a to dva až pět dní. Poté se hrneček musí očistit, oretušovat, a jde na první výpal, přežah. Po zchladnutí, které trvá přibližně jeden den, se výrobky namáčí do glazur. A pak jdou zase do pece.

Lidé od vedle: hrnčířka Petra Bláhová.Zdroj: archiv P. Bláhové

Když je člověk hodně rychlý, tak výroba jedné várky hrnečků trvá přibližně týden.

Lidé od vedle: hrnčířka Petra Bláhová.Zdroj: archiv P. Bláhové