Hrnčířka Petra Bláhová
V 19 letech odešla z vysoké školy a odstěhovala se od rodičů, aby se stala hrnčířkou. Ani na okamžik tohoto rozhodnutí nelituje.
Zdroj: archiv P. Bláhové
Petra Bláhová se hrnčířskému řemeslu věnuje už 26 let. V Novém Městě nad Metují má svojí dílnu, splnil se jí její sen.
Zdroj: archiv P. Bláhové
„Byla to taková souhra náhod, že jsem znenadání šla na zaučení do hrnčířské dílny v Bělovsi. Zalíbilo se mi, že je to tvůrčí činnost a hlavně jsem si říkala, že jednou budu mít svou vlastní dílnu,“ říká Petra Bláhová.
Zdroj: archiv P. Bláhové
Samotná výroba hrnečků začíná točením. Jako materiál se využívá hlína od specializovaných firem. Vytočené hrnečky se nechají do druhého dne zavadnout a pak se k nim přidělávají ucha nebo další věci.
Zdroj: archiv P. Bláhové
Celý výrobek pak znovu schne a to dva až pět dní. Poté se hrneček musí očistit, oretušovat, a jde na první výpal, přežah. Po zchladnutí, které trvá přibližně jeden den, se výrobky namáčí do glazur. A pak jdou zase do pece.
Zdroj: archiv P. Bláhové
Když je člověk hodně rychlý, tak výroba jedné várky hrnečků trvá přibližně týden.
Zdroj: archiv P. Bláhové