Po maturitě šel do Pekingu na čas studovat. Když se vrátil, pracoval v česko-čínských vztazích a na východ dál pravidelně létal. Při tom se toužil seznámit s lidmi z malé, asi 400hlavé česko-slovenské komunity, která mezi středem Evropy a Čínou pendlovala také. „Hledal jsem aplikaci, která by mi ukázala spolucestující a propojila mě s nimi. Nic takového jsem nenašel. Tak jsem se to rozhodl vytvořit. Pak jsem si řekl, proč by něco takového nemohlo fungovat na celém světě,“ líčí Vít iniciační moment jeho start-upu.

Mladí podnikatelé Matyáš Dřevo (vpravo) a Tomáš Pokorný provozují úspěšný start-up Dogsie. Online obchod nabízí pro psy i předplatné balíčků s překvapením.
Start-up uspěl s překvapením pro hafany. U psích hraček frčí čmuchací koberečky

První verzi webu mu naprogramovala jedna ústecká firma. Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest pak Víta podpořila tím, že mohl globální potenciál myšlenky otestovat na cestovatelských veletrzích v Tokiu a New Yorku. „Lidé chodili okolo stánku, zadávali si své lety a říkali super. Tak jsem do toho šel naplno,“ ohlíží se Vít. Programátory k sobě hledal po ČVÚT a dalších školách. Vývojářský tým nakonec složil z víc než deseti středoškoláků. Zatímco pracovali v Praze, on se na čtvrt roku odstěhoval do kalifornského Silicon Valley, aby tam sháněl uživatele, know-how i investory.

Když však přicestoval zpět, čelil vzpouře týmu. „Čekali, že se vrátím s pytlem peněz,“ uvažuje Vít. Protože dal do projektu všechny osobní úspory, skončil po roztržce se dvěma kufry ve sklepě u známých. A bez přístupu k aplikaci. Zbyl mu jen název Skychatters a jeden spolupracovník, který se trhl s ním. Mravenčí práce začala nanovo. Tentokrát mu pomohl start-upový akcelerátor Perry Talent. Pak ale přišla pandemie. „Říkal jsem si, je konec. Když nebudou letadla, nebudeme my,“ líčí Vít, co se mu honilo hlavou. Ale opak byl pravdou: čím méně linek ve vzduchu bylo, tím snazší prý bylo spojovat lidi v letištních „trubkách“.

Teď je pokec hlavně o covidu 

Druhou verzi aplikace naprogramoval Vít s kolegou Jaroslavem Krajčou na jaře 2021. Měsíc po spuštění už byli na 30 mezinárodních linkách v Evropě. Teď jsou na 268 letech. Spolupracují s ostravským letištěm, s několika velvyslanectvími a jednají i s pražským a pardubickým letištěm a několika cestovními kancelářemi. Skychatters má podle Víti v hledáčku i obří skupina podnikající v letectví Airbus Ventures, která by do start-upu možná v budoucnosti kapitálově vstoupila.

Vypracovat se na pozici šéfkuchařky. Sen, který si před časem Michaela Rossi z Kulířova na Blanensku splnila. Jenže netrval dlouho.
Jako šéfkuchařka přišla o práci. Nyní žena pomáhá regionálním výrobcům

(Po)covidová doba ovlivnila proměnu obsahu, o kterém dnes tisíce uživatelů aplikace komunikuje. Zatímco dřív si spolu chtěli pokecat na palubě, dnes si radí, co je v té které zemi potřeba za papíry a testy. Aplikaci zatím využívají Češi včetně letušek i pilotů. Oblíbili si ji třeba i lidé, kteří pendlují mezi tuzemskem a Mallorkou.

Aplikaci piluje ve vlastním minihotýlku s výhledem na letadla
Skychatters není jediný podnikatelský projekt Víta Musílka. Když přestala létat letadla, s partnerkou z Číny postavili netradiční stan podle konceptu průhledného Bubble hotelu. Plastovou bublinu nabízející panoramatický výhled najdete třeba na Bali, na Islandu nebo v Černé Hoře. Že něco takového stojí také za Prahou směrem na Plzeň, se už rozkřiklo. Když je prázdno a zvlášť když je bouřka, chodí tam Vít se svou přítelkyní Vicky také. Vidí odsud i na odlétající letadla z Ruzyně a někdy uvažuje, jestli zrovna na jejich palubě neklábosí lidé, které propojila jeho aplikace.