Zámecký masopust v Hořicích
KDY: 12. února od 9 hodin
KDE: Hořice 


Po dvouleté přestávce, způsobené epidemií koronaviru, se hořická i přespolní veřejnost opět může těšit na masopustní veselí. Akci „Zámecký masopust“ již popáté pořádá spolek Strozzi spolek přátel hořického zámku.

Průvod maškar s hudbou, vedený laufrem Pavlem, vyjde již tradičně v 9.00 hodin od hořického zámku a projde svou obvyklou trasou centrem města.

Těšit se můžete nejen na místní „masopustní kapelu“, ale také na folklórní soubor Barunka z České Skalice a dudáka Michaela Pospíšila.

Před zámkem bude nachystán stánek se zabijačkovými pochoutkami z řeznictví pana Lumíra a točit se bude hořické pivo JungBerg. Na nádvoří bude opět probíhat tradiční program tlučení kohouta a porážení kobyly. K poslechu zahraje country skupina Lumírovci a přátelé. Tak přijďte a nezapomeňte si masku a dobrou náladu!

Akce bude probíhat v souladu s platnými protiepidemickými předpisy.

Masopustní průvod a veselí v Pilníkově
KDY: 12. února od 13:30 hodin
KDE: Pilníkov


Můžete se těšit na pochod městem v maskách s jízdou koňského spřežení a hudbou, zastávky a tanec u domů zdejších obyvatel a jejich malé pohoštění. Akce začne ve 13:30 hodin na náměstí, kde se uskuteční program zábavného odpoledne. Ve 14 hodin se ujme slova starosta a předá maskám a obecnímu policistovi klíče od města. O deset minut později se průvod vydá směr ulice Tovární, statek u Skutilů, bytovky, Hradčín a zpět na náměstí. V 16 hodin vypukne rej masek a vyhlášení třech nejhezčích. Na závěr je v plánu pilníkovský orloj. Pro masky a občany Pilníkova bude zajištěné občerstvení a zabíjačkový talíř zdarma (jitrničky, tlačenka, polévka, ovar, klobásy, koláče). Po celé odpoledne bude hrát hudební skupina Nešlapeto.

Valentýnské malování na přání
KDY: 12. února od 9 do 12 hodin
KDE: Dvůr Králové nad Labem

Vánoční ozdoby, DUV-družstvo vás zvou na Valentýnské malování. Nechte si na skleněné srdce nadepsat jméno dle vašeho přání a obdarujte své milované.

Kroužkování u krmítka
KDY: 12. února od 9 hodin
KDE: Vrchlabí
ZA KOLIK:

Přijďte se zblízka podívat, jací ptáci létají na krmítko v zámeckém parku ve Vrchlabí. Pozorování a kroužkování je krásným zpestřením dlouhé krkonošské zimy. Vylosovaný účastník akce dostane lojové krmítko a všichni malý dárek. Sraz je v 9 hodin u KCEV Krtek Správy KRNAP ve Vrchlabí Bližší informace podá Dan Bílek, dbilek@ krnap.cz, 737 225 417.

Tajemství staré bambitky 2
KDY: 13. února
KDE: Náchod

Kino Vesmír v Náchodě uvede v neděli v 16 hodin představení Tajemství staré bambitky 2 s filmovou delegací tvůrců. Zavítat mezi diváky náchodského kina přislíbili režisér Ivo Macharáček a mladá herečka Valentýna Bečková.

Tajemství staré bambitky 2 je pokračování úspěšné pohádky z roku 2011. Do svých rolí se vrátili Tomáš Klus, Kamila Janovičová, Ondřej Vetchý i Jiří Lábus.

Pohádka se promítá také v pátek 11. února v 17 hodin a v sobotu v 15 hodin.

Svatební Valentýnská výstava
KDY: 12. února od 10 do 16 hodin
KDE: Kolárovo divadlo v Polici nad Metují

Plánujete svatbu? Přijďte se inspirovat. Elegantní akce v prostoru Kolárova divadla je zaměřená na představení dodavatelů služeb pro svatby a eventy. Těšit se můžete na ukázky svatebních šatů, ochutnávky dortů a svatebního cateringu, svatební výzdobu, svatebního fotografa, hudbu a mnohé další.

Prohlédněte si výstavu Lega
KDY: do 13. února
KDE: Hradec Králové
ZA KOLIK:

Více než 600 stavebnic, 1500 figurek a několik set tisíc dílků stavebnice lego nabízí prázdninová výstava v Hradci Králové. Velký zájem o legendární stavebnici překvapil i pořadatele. Expozice je k vidění v učebnách SPŠ, SOŠ a SOU Hradební, Hradec Králové.

Návštěvníci se mohou nejen dívat, ale vyzkoušet si můžou ovládání některých exponátů přes mobilní aplikaci a nechybí také kout, kde si lidé mohou něco ze stavebnice postavit. Výstava tak představuje modely na dálkové ovládání, několik fungujících vlakových souprav, realisticky osvětlené modely nebo stavebnice v životní velikosti. Některé hračky jsou z jediného dílku, další ale třeba z 9 tisíc kostiček, jako ty inspirované filmy Star Wars nebo Titanic. 

Interaktivní prohlídky skriptoria s knihovnou
KDY: sobota 12.,19. a 26. února, sraz v 10:00 hodin na nádvoří kláštera u kašny
KDE: Broumov
ZA KOLIK: 120 Kč dospělý/ 100 Kč dítě

Interaktivní prohlídky středověké klášterní písárny pro veřejnost spojené s prohlídkou klášterní knihovny. Pojďte se s námi dozvědět něco o historii klášterní knihovny, knih a práci písařů. Vyzkoušejte si s námi opis textu husím brkem v replice středověkého Skriptoria. Vhodné pro rodiny s dětmi. Počet míst omezen.
Rezervace nutná 1 hod. předem: ma@klasterbroumov.cz, 734 443 165

Lyžaře potěší testování lyží i závod
KDY: 12. a 13. února
KDE: Říčky v Orlických horách
ZA KOLIK:

Užijte si další víkend na horách, ski areály slibují skvělé podmínky pro zimní radovánky. Testovací a předváděcí akce Rossignol, Dynastar, Lange. Jedna z nejoblíbenějších akcí ve Ski areálu Říčky v Orlických horách. O tomto víkendu můžete vyzkoušet poslední modely lyží od značek jako Rossignol nebo Dynastar. Užijte si profesionální testování lyží na vlastní kůži. Akce začne v sobotu v 8.00 hodin a skončí v neděli v 16.00 hodin.

Noční skialpinistický závod pro veřejnost

Další ročník oblíbeného večerního závodu ve skialpinismu se uskuteční jako závod českého poháru v této disciplíně, a to v sobotu 12. února od 15.00 do 22.00 hodin. Těšit se můžete na tratě v blízkosti Ski areálu Říčky v Orlických horách, kde nebudou chybět náročná stoupání a rychlé sjezdy. Přihlášky lze zasílat na email ondrej.kalousek@hscr.cz. 

Komentovaná prohlídka rodného domu F. L. Věka
KDY: 12. února
KDE: Dobruška

Další komentovaná prohlídka slavného dobrušského rodáka odstartuje v sobotu v 16 hodin, vstupné dobrovolné. 

Vidět Semily
KDY: v pátek 11. února od 17:00 hodin
KDE: Semily


Vernisáž výstavy Vidět Semily se uskuteční v pátek 11. února od 17:00 hodin v Muzeu a Pojizerské galerii Semily, p. o. Součástí vernisáže bude komentovaná prohlídka výstavy. "Semily jsou pro mnohé z nás domovem řadu let, někdy i desetiletí. Trávíme v nich téměř každý den, přesto si málokdy všímáme, jak se nám mění před očima. Přijďte se na semilské proměny podívat i vy," zve ředitel Muzea a Pojizerské galerie Semily Miroslav Šnaiberk. 

Za starými řemesly a živnostmi pod Jestřebími horami
KDY: 11. - 20. února
KDE: Rtyně v Podkrkonoší
ZA KOLIK: Vstupné dobrovolné

Město Rtyně v Podkrkonoší zve na výstavu Za starými řemesly a živnostmi pod Jestřebími horami. Výstavu obohatí exponáty z depozitáře rtyňského muzea. Výstava proběhne v prostorách Malého kulturního sálu Rtyně v Podkrkonoší od 11. do 20. 2. 2022 denně od 10 do 16 hodin. Zastoupeny jsou zde dvě desítky řemesel a živností, které se v minulosti nacházely ve Rtyni v Podkrkonoší. Pro děti jsou připraveny pracovní listy.