Osmý zkušební prototyp rakety s označením SN8 vzlétl ve 23:45 z vývojového a testovacího areálu firmy SpaceX, který se nachází v Boca Chica na texaském pobřeží Mexického zálivu nedaleko hranic Mexika.

Sluneční aktivitu (skvrny, erupce a výrony koronální hmoty) řídí magnetické pole Slunce
Slunce vstoupilo do nového cyklu, může být jedním z nejsilnějších

Jeho tři motory Raptor, vyvinuté odborníky SpaceX, podle Muska pracovaly na jedničku. Nízký tlak v menších horních nádržích, které zásobují motory palivem pro jejich zažehnutí během přistání, ale způsobil, že raketa dosedla na zem příliš rychle a explodovala.

"Úspěšné stoupání, přepnutí na horní nádrže a přesné ovládání klapek k místu přistání!" zhodnotil Musk na twitteru v první reakci test. "Tlak v horní palivové nádrži byl během přistávacího hoření nízký, což způsobilo, že rychlost při dosednutí byla vysoká…, ale dostali jsme všechna data, která jsme potřebovali! Gratulace týmu SpaceX, sakra jo!!" radoval se šéf SpaceX.

Zdroj: Youtube

Musk přitom počátkem týdne předem mírnil očekávání provázející středeční test. Odhadoval, že šance na úplný úspěch testu je třetinová. Původně plánovaný úterní start zablokovaly automatické systémy těsně před zažehnutím motorů.

Celý let prototypu rakety Starship v plné velikosti, vysokého 50 metrů a o průměru devíti metrů, trval šest minut a 42 vteřin. Záměr byl vystoupat do 12,5 kilometru, což je skoro stokrát více než při předchozích pokusech s menšími základními prototypy. Kam se SN8 skutečně dostala, SpaceX zatím neupřesnila.

Kapsle, která přinesla na Zemi vzorky z asteroidu Rjuga, po přistání na poušti v jižní Austrálii. Kapsle se předtím oddělila od sondy Hajabusa 2
Kapsle se vzorky z asteroidu Rjuga se vrátila na Zemi. Vyzvedl ji pátrací tým

Nicméně tři motory Raptor pracovaly, jak měly a postupně se při stoupání také vypínaly, jak měly. Starship se pak plánovaně sklonila a horizontálně sestupovala k zemi, než se opět zvedla před vertikálním dosednutím, jak je obvyklé při návratu prvních stupňů nosných raket společnosti Falcon 9.

Starship je vlastně druhým stupněm vyvíjeného raketového dopravního systému, který bude podle SpaceX schopný dopravovat do vesmíru více než sto tun nákladu najednou nebo až sto lidí při výpravách na Mars. První stupeň společnost pojmenovala jako Super Heavy, neboť bude vybaven 35 motory Raptor. Druhý stupeň bude mít šest motorů a bude schopen letů nezávisle na prvním stupni. Super Heavy má být stejně jako Starship opakovaně použitelný, což by mělo výrazně snížit náklady na vesmírné výpravy.