Rodiče nemají peníze a iluze o „bezplatném školství" dostává na frak nejen v případě tisícových výdajů na školní pomůcky. Problémy činí především výlohy na školní akce, výlety a zájezdy. A s těmi se roztrhne pytel právě v příštích týdnech, s blížícím se koncem školního roku.

„Vždycky to nějak uděláme, pomáhají nám hlavně babičky, ale finančně je to skutečně 'záhul'. Příští týden jede náš Honza do dvorské zoo, v polovině června pak na týden do Krkonoš. Jsem hrozně ráda, že škola pro děti pořádá takové aktivity, ale nás to přijde bez mrknutí oka na dva tisíce korun," posteskla si Věra Novotná z Hradce Králové, matka dvou dětí.

Jsou to jednoduché počty. Na prvním stupni základních škol se rodiče se zvláštními výlohami na kina, divadla a výlety ještě vejdou v součtu za celý školní rok do tisícovky. Pak však přicházejí i lyžařské či vodácké kurzy a tam už částky šplhají mnohem výš.

„Občas se stává, že rodiče na to prostě nemají, žák v takovém případě zůstane ve škole v jiné třídě. Ale naštěstí to jsou spíše výjimečné případy.  Horší ovšem je, když se takových finančně nákladnějších akcí sejde víc do roka," potvrzuje ředitel Základní školy Bedřicha Smetany v Lanškrouně Milan Valůšek.

Lyžák je záhul

Pro druhý stupeň tady organizují vedle lyžařského kurzu, který je nejnákladnější, také vodácký a cykloturistický. Žákům se škola snaží finančně co nejvíc ulevit jednak zkracováním délky pobytu, jednak například půjčovnou vybavení zdarma.

Právě za nejdelší a nejdražší lyžařský kurz děti musí zaplatit 2500 korun, pak už jim ale stačí vzít si sebou jen kapesné: carvingovými lyžemi je vybaví škola. Cykloturistický a vodácký kurz stojí o polovinu méně, tady téměř celá částka padne právě na půjčení lodí a vest.

Podobná situace panuje i jinde. „Nejhorší je to právě s lyžařskými kurzy, na ty rodiče dost často skutečně nemají. Většinou ale dvě třetiny dětí jedou, zbytek zůstává ve škole; ovšem nejen z finančních, ale třeba také zdravotních důvodů. Nebo proto, že jim lyže jednoduše nic neříkají," řekla ředitelka Základní školy v Chlumci nad Cidlinou Jana Bernartová.

Jak dodala, snaží se vždy udělat vše pro to, aby výlety vyšly pro žáky co nejlevněji. Teď na jaře například škola využila akci Českých drah „Děti na výlet", takže díky hromadné slevě na jízdenky se děti vypravily do Prahy za pouhých 50 korun. „Pokud se nejede na 'lyžák', rodiče se i a druhém stupni za exkurze a různé akce vejdou do tisícovky ročně," vypočítává ředitelka.

Tisícovka ročně

Právě kvůli financím mnohde navíc zkrátili délku zájezdů. Školní výlety na prvním stupni jsou tak většinou jednodenní, na druhém stupni dvoudenní. Školy už také nejezdí nijak daleko. Krásně je přece i tady za humny, podotýkají ředitelé.

Podle ředitele Základní školy v Jaroměřicích na Svitavsku Františka Václavka přispívá sociálně slabším rodičům na výlety rodičovské sdružení a také obecní úřad. V Základní škole U školek v Litomyšli dotují lyžařský kurz z občanského sdružení, které je při škole. To platí i pro vybavení na lyžařské kurzy.

„Vypůjčení mají děti ze sociálně slabých rodin zdarma. Ostatní hradí symbolický poplatek," řekla Věra Hanusová, ředitelka svitavské Základní školy na náměstí Míru.

Zpravodajové Deníku