Zářijová policejní razie na královéhradeckém Krajském úřadu a následné vyšetřování nyní vyústily v obvinění bývalého vedoucího odboru investic Emila Kmoníčka a někdejšího externího poradce pro investice, kterým by podle informací bývalého vedení kraje měl být Lubomír Červinský. Ten bývalému hejtmanovi Lubomíru Francovi radil ohledně náchodské nemocnice se supervizí a možnostmi kontrol projektové dokumentace, s jejíž kvalitou byly problémy.

Muži nyní čelí obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby a z pokusu o sjednání výhody při zadání veřejné zakázky či veřejné soutěže, u externího poradce jde o účastenství ve formě organizátorství.

„Celá situace kolem tendru na rekonstrukci náchodské nemocnice poškodila a poškozuje původní záměr této investiční akce," posteskl si nynější hejtman Jiří Štěpán.

Tendr na přestavbu náchodské nemocnice se stal doslova noční můrou bývalého vedení kraje.

Den před otevřením obálek přišla policie

Přestavbu za 1,19 miliardy korun vládnoucí koalice ČSSD a KSČM označila za svou prioritu a o její zahájení se snažila od roku 2012. Jenže pět let poté nejenže se záměr neposunul ani o krok, ale ještě se do něj za dramatických okolností vložila policie.

Loni byl vyhlášen už třetí tendr na dodavatele a na 23. září bylo naplánováno otevírání obálek s nabídkami. Jenže den předtím vtrhla policie na krajský úřad, vyslýchala členy vedení a zabavila počítače a disky.

Termín zásahu krátce před krajskými volbami vyvolal řadu otázek a spekulací, po půl roce policejního prověřování však v kauze padla obvinění. Jako první o nich informovala Česká televize.

Podle mluvčí kraje Martiny Götzové už bývalý šéf investic na krajském úřadu nepracuje, nepůsobí tam ani poradce.

NCOZ: Vyšetřování ještě nekončí

„Trestní stíhání obou osob je vedeno na svobodě. Obviněným hrozí uložení trestu odnětí svobody od pěti do dvanácti let," sdělil Deníku mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Podle policie však dvojice mužů nemusí být jedinými obviněnými, protože případ je teprve na počátku. „Až dle dalšího průběhu vyšetřování bude zřejmé, zda jde o konečný počet stíhaných osob," uvedl mluvčí.

K tomu, jak dlouho se bude policie kauzou zabývat, se však odmítl vyjádřit. „O délce vyšetřování nebudu spekulovat," řekl.

Přestavba náchodské nemocnice je nyní na mrtvém bodu, protože současné vedení kraje tendr v prosinci zrušilo. „Celý tendr ve mně od počátku nebudil důvěru. Nyní se ukazuje, že současné vedení kraje postupovalo správně, když jej zrušilo," uvedl hejtman Jiří Štěpán. Dodal, že kraj udělá „maximum pro součinnost a řádné vyšetření celé kauzy".