Liberecký kraj chce na léto kvůli přepravě cyklistů přidat jeden pár vlaků na železniční trati z Liberce přes Harrachov do polské Szklarske Poreby.

Jak už jsme informovali v pondělí, dopravci se obávají, že by současný počet vlaků zájmů milovníků cyklistiky nemusel stačit. Novináře o záměrech informoval Pavel Blažek, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v kraji.

„V tuto chvíli jednáme s Českými drahami o zavedení dalšího cyklovlaku. Zatím nejsem schopen říct, zda se dohodneme," uvedl Pavel Blažek.

Na léto se zatím pro přeshraniční spojení počítá s devíti páry vlaků. „Uvažujeme o tom, že bychom vypravili z Liberce ještě jeden vlak kolem 9 hodin. Kritickým pro přepravu kol je úsek z Tanvaldu do Kořenova, kde se sbíhají přepravní proudy od Liberce a Prahy," řekl Blažek. Podle něj je problém dostat do vlaků kola cestujících, které přivážejí rychlíky od Prahy, protože vlaky od Liberce do Tanvaldu už jezdí plné, řekl jednatel.

Rozšíření spojů pro cyklisty zvažuje Korid LK i pro další vlakové a autobusové linky. „Jednání nejsou u konce a pravděpodobně se nebude jednat o tuto letní sezonu, ale spíše další," uvedl Blažek. Zvažuje se například zavedení přeshraniční autobusové linky z České Lípy přes Krompach do Jonsdorfu a z německé strany do Lužických hor.

Mezi nejvytíženější linky umožňující přepravu kol řadí Blažek v kraji spoje z Liberce do Szklarske Poreby nebo z Liberce na Frýdlantsko, kde je síť lesních stezek známá jako singltrek. K dispozici tam je asi 70 kilometrů a zájem o ně každý rok roste.

Mezi turisty jsou podle Blažka oblíbené i vlaky, které jezdí k Máchovu jezeru. České dráhy na Českolipsku cestujícím kola i půjčují, mají je ve stanicích Mimoň a Doksy.

V Libereckém kraji je zhruba 250 značených cyklotras a stezek, dohromady je to více než 2200 kilometrů. K nejvytíženějším patří Jizerská magistrála, trasy kolem Máchova jezera nebo v Českém ráji. Pro cyklisty je v Českém ráji i několik tras, které je zavedou do míst známých z filmových pohádek.

Ty se v posledních letech těší velkému zájmu zvláště rodin s dětmi. Absolvovat mohou například čtrnáctikilometrový výlet na Hruboskalsko při putování za pohádkou Princ a Bajaja nebo dvacetikilometrový výlet z Turnova ke zřícenině, kde byla uvězněna princezna z pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci.

(čtk, jm)