V jičínském domově seniorů platí zákaz návštěv od úterý, a to až do odvolání. Lidé ale mohou svým blízkým ve vymezeném čase přinést potřebné věci.

„K tomuto kroku zařízení přistoupilo v rámci prevence. Nyní jsme měli dva měsíce otevřeno. Pokud se nebude situace rapidně zhoršovat, v určitém modu návštěvy povolíme,“ popisuje opatření ředitel Tomáš Kolátor, který se s uzavřením domova zcela neztotožňuje. „Nejsem přesvědčen, že to k něčemu povede. Kvůli našim klientům se budeme snažit návštěvy co nejdříve obnovit,“ říká Tomáš Kolátor, pro kterého je prioritou i psychický stav uživatelů, kteří odloučením trpí.

Domov U Biřičky v Hradci Králové ukončil 26. srpna karanténu z důvodu výskytu covid-19 u jedné zaměstnankyně. Nákazu se podařilo izolovat na jediný případ a ochránit 340 klientů a 240 zaměstnanců. Klienti mohou opouštět areál nadále svobodně. Domov ale zůstává pro návštěvy uzavřen, a to zatím do 30. září.

Oprava Tesca v Hradci Králové
Tesco v centru Hradce se má otevřít koncem října. Po 20 měsících

Po středeční poradě ředitelka Daniela Lusková přichází s dalším modulem pro říjnové dny. „Pokud se výrazně nezhorší epidemiologická situace v kraji a nebudeme mít žádné nakažené, od 1. října zavedeme rezervační systém. V jednom čase může být u jednoho klienta jedna návštěva. Ty se mohou střídat po hodině v době od 13 do 17 hodin,“ seznamuje nás Daniela Lusková s chystaným záměrem. Výjimku budou mít opatrovníci a návštěvy klientů, kteří jsou v paliativní péči.

Covid je ve dvou zařízeních

V Královéhradeckém kraji je v současnosti koronavirus prokázán ve dvou zařízeních, v úpickém a polickém domově seniorů.

Domov důchodců v Polici nad Metují je uzavřen v souvislosti s výskytem onemocnění covid 19 u dvou klientů. Zařízení je celé v karanténě, ve čtvrtek tu očekávají plošné testování. Zákaz návštěv zde platí do odvolání. „Pro spojení se svými blízkými mohou senioři využít tablet s aplikacemi Skype nebo WhatsApp,“ upozorňuje ředitelka Jana Šrámková.

Až do odvolání je také uzavřen z důvodu karantény úpický Senior dům Beránek. Soukromý domov důchodců v Úpici na Trutnovsku je po třetí vlně testování na covid-19, pozitivních je nyní 18 klientů, tři zemřeli. „Vše zvládáme díky obětavosti našich zaměstnanců. Přes den slouží a v noci drží služby. V domově přespávají, někteří se už vrací z prvního testování, při posledním byl pozitivní pouze jeden zaměstnanec. Snad jsme to nejhorší přežili,“ doufá ředitel Jan Štefka.

Vzhledem k narůstajícímu počtu výskytu koronavirové nákazy v trutnovském okrese na doporučení krajské hygienické stanice jsou také v Domově pro seniory Vrchlabí zakázané návštěvy až do odvolání.

Ilustrační foto.
Covid stan rozšiřuje pracovní dobu

„Máme hodně nakažených ve Vrchlabí, takže zatím zákaz potrvá,“ informuje ředitelka Soňa Mašková. Klientům, kteří by dlouhodobé odloučení od rodiny těžce nesli, návštěvy individuálně povolují.

Také v trutnovském domově vzhledem k velkému nárůstu nakažených v okrese platí zákaz návštěv a zákaz pobytu uživatelů mimo areál od 17. září.

Od soboty nesmí návštěvy také do Domova důchodců v Borohrádku na Rychnovsku.

V rámci preventivních opatření je uzavřeno návštěvám do konce září také Levitovo centrum pokojného stáří v Hořicích.

V novopackém domově seniorů jsou návštěvy od 15. září povoleny za určitých regulí. Probíhají podle přesně stanovených hygienických opatření a jsou omezeny na půl hodiny denně podle kapacitních možností a zároveň tak, aby byly spravedlivě umožněny všem klientům.

Na termínu a čase návštěvy je nutné se telefonicky domluvit.