Uplynulo již pět měsíců od doby, kdy se ekologický spolek Děti Země odvolal proti stavebnímu rozhodnutí k dostavbě další části dálnice D11 z Hradce Králové do Předměřic nad Labem. Spolku se nelíbí, že si ministerstvo dopravy s verdiktem, který se má vyrovnat s připomínkami ke stanoviskům jednotlivých úřadů, dává načas.

„Jak je zřejmé, s dodržováním lhůt si ministerstvo dopravy v čele s ministrem Ťokem nijak neláme hlavu, ačkoliv bych očekával, že se u této prioritní dálnice důrazně zasadí, aby vyřízení našich připomínek k závazným stanoviskům trvalo měsíc a za další dva měsíce pak rozkladová komise vydala rozhodnutí,“ uvedl předseda Dětí Země Miroslav Patrik s tím, že Ředitelství silnic a dálnic slibovalo zahájení výstavby dalšího úseku autostrády ještě v tomto kalendářním roce.

Připomínky ekologů u ministerstva dopravy na úrodnou půdu rozhodně nepadly.

„Argumenty pana Miroslava Patrika a jeho spolku jsou výsměchem občanům, kteří jsou zasažení tranzitní dopravou na nynější přetížené silnici první třídy,“ okomentoval kritiku spolku mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold, který zároveň dodal, že Děti Země dobře vědí, že ministr dopravy nemůže o rozkladu rozhodnout sám, ale musí počkat na vyjádření všech úřadů, které dávaly podkladová stanoviska pro vydání stavebního povolení.

Podle ministerstva vyřízení složité agendy není záležitostí několika měsíců, ale zhruba jednoho roku.

Právě pomalý postup jednotlivých úřadů při znovuposouzení svých verdiktů schytává další kritiku od spolku Děti Země.

„Podle našich zkušeností délku správního řízení z poloviny ovlivňují správní orgány, které nerespektují zákonné lhůty,“ dodal Patrik. Zároveň upozornil i na to, že za průtahy mohou také investoři, jejichž žádosti o vydání rozhodnutí prý nebývají v pořádku.

Ministerstvo dopravy považuje podaný rozklad Dětí Země za účelovou obstrukci a kritiku ekologického spolku obecně odmítá. Do budoucna resort dopravy zvažuje zásadní změnu legislativy tak, aby se délka vyřizování podobných připomínek výrazně zkrátila.

Dostavbu dálnice D11 stále blokuje rozklad Dětí Země

„Zvažujeme do budoucna změnu legislativy, aby se při nedodržení šedesátidenní lhůty pro vydání stanoviska dále nemuselo čekat,“ uvedl k plánům ministerstva dopravy mluvčí Tomáš Neřold s tím, že pokud by se dotčený úřad včas nevyjádřil, bralo by se jeho stanovisko jako souhlasné.

„To by panu Patrikovi zúžilo možnost, jak do nekonečna obstruovat,“ dodal Tomáš Neřold.

Spolek Děti Země oproti tomu argumentuje tím, že za průtahy s vydáním stavebního rozhodnutí na dostavby dalších částí dálnice může především postup úřadů, a nikoli jeho aktivity, které znamenají podávání takzvaných rozkladů proti dílčím potřebným stanoviskům. Podle ekologů je příkladem další úsek dálnice do Smiřic. Vyřízení stavebního povolení se zde „táhne“ už asi jeden a půl roku.

„Přitom Děti Země do řízení nepředložily žádné námitky a jen trpělivě čekají na rozhodnutí ministerstva,“ oponuje kritice, že za všechna zdržení ve výstavbě může ekologický spolek, předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Další výstavba dálnice D11, která koncem letošního srpna spojila Prahu s Hradcem Králové, je v nedohlednu. Prvního června vydalo ministerstvo dopravy stavební povolení pro úsek z krajského města do Předměřic nad Labem. O měsíc později se formou rozkladu proti stavebnímu povolení odvolal jak spolek Děti Země, tak dvě majitelky nemovitostí. Ekologové požadují přezkum zhruba 15 závazných stanovisek úřadů.

Ministerstvo dopravy však postup spolku vnímá jako účelovou obstrukci, která znamená další zdržení s výstavbou dálnice. Resort dopravy plánuje změny v legislativě.