Protest inicioval Karel Šírek z Turnova s dalšími přáteli. „Protestujeme tímto proti prezidentem republiky Milošem Zemanem jmenované nové vládě, v jejímž čele stojí předlistopadový člen KSČ a někdejší agent StB Andrej Babiš. Poprvé od listopadu 1989 vzniká vláda za přímé podpory komunistické strany, a to je pro nás absolutně nepřípustné,“ upřesnil Šírek důvod hladovky.

Protestující budou denně zveřejňovat, kdo hladovku drží, a tím denně poukazovat na problém. „27. červen je Dnem památky obětí komunistického režimu. Vnímáme akt jmenování vlády v den, kdy byli po zinscenovaném politickém procesu popraveni oběšením před 68 lety Milada Horáková, Jan Buchal, Oldřich Pecl a Záviš Kalandra jako zrůdnou symboliku. Je to neúcta, hrubá urážka a poplivání památky všech obětí zločinného komunistického režimu, které nás vede k rozhodnutí zahájit protestní řetězovou hladovku. Hladovka bude ukončena jmenováním nové vlády bez podpory komunistické strany,“ píší protestující Turnované ve svém prohlášení.

Řetězová Hladovka proti komunismu se šíří velmi rychle po sociálních sítích. Má také svou facebookovou stránku. „Během dne se do akce zapojilo více než šedesát lidí z celé republiky, volají nám, přidávají se. Zapisují svá jména do kalendáře, kdy budou hladovku držet. Vzhledem k tomu, že jde o řetězovou akci, můžeme vydržet hodně dlouho. Celý červenec už je obsazený. Věříme, že tato protestní akce bude mít smysl,“ řekl včera pro Deník jeden z iniciátorů, Karel Šírek.