„Aktuálně evidujeme v kraji celkem 1472 nemocných akutními respiračními infekcemi a chřipkou v přepočtu na 100 000 obyvatel, informovali včera pracovníci královéhradecké Krajské hygienické stanice. Minulý týden to bylo 1764 nemocných na 100 tisíc obyvatel.
Nejvyšší nemocnost je už pod počátku letošní chřipkové epidemie na Jičínsku, naopak největší odolnost tento týden vykazovali lidé na Královéhradecku.

Podceňovaná chřipka však svou nebezpečnost neztrácí. „K dnešnímu dni máme nahlášeno celkem 29 případů klinicky závažného onemocnění chřipkou, z toho třináct úmrtí,“ uvedli hygienici.

V kraji epidemie kulminovala v prvních březnových dnech, kdy bylo hlášeno 1945 nemocných akutními respiračními infekcemi a chřipkou v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Už předtím nemocnice a domovy pro seniory vyhlásily zákaz návštěv, aby chránily své pacienty. S klesající nemocností však už většina nemocnic tento zákaz odvolala.

„I nadále však platí doporučení pokud možno se vyhýbat větším uskupením lidí a ve zvýšené míře dbát na dodržování základních hygienických pravidel, tedy kýchat do kapesníku a pravidelně si mýt ruce i po cestě hromadnou dopravou. Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ upozorňuje hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.