Transparentní účet je funkční od 11. ledna letošního roku, takže každý, kdo má přístup na internet, může sledovat veškeré platební operace probíhající na účtech Královéhradeckého kraje

„Z hlavního účtu kraje u Komerční banky se stal otevřený účet. Jsou zde vidět všechny příchozí i odchozí platby na konkrétní účty. Pouze mzdy pro zaměstnance úřadu budou měsíčně odcházet formou jednoho příkazu, a to z důvodu ochrany osobních dat," řekl krajský radní pro oblast financí Rudolf Cogan. Odkaz na transparentní účet lidé najdou na webu kraje.

Kraje i strany
Jako první z krajů a vlastně i veřejných institucí zavedl v roce 2013 otevřený účet Liberecký kraj, o rok později jej následoval Kraj Vysočina. Transparentní účet už si zřídila také řada měst a obcí, ve východních Čechách je to například Miletín.
Otevřený účet používají politické strany: ANO, Zelení, Piráti či Strana Svobodných občanů, i někteří politici.

Kraj by v komisi přivítal i externisty

Dalším krokem pro otevírání úřadu veřejnosti bude zřízení Komise Rady Královéhradeckého kraje pro otevřenost. Jejím úkolem bude přijímat nápady a podněty a jejich další zhodnocení nebo dopracování.

„Komise by měla být z principu otevřená, její jednání by pak měla být veřejná. Členy komise by měli být mimo zastupitelů i externisté," uvedl radní Cogan. Záměr na zřízení nové komise rada v pondělí představí krajským zastupitelům.

Podle radního by kraj přivítal, kdyby se do komise přihlásili novináři, zástupci neziskového sektoru, úředníci i občané.

„Finální výběr členů bude schvalovat Rada kraje koncem února," dodal Rudolf Cogan.