Camp Dolce u Trutnova neměl v návštěvnosti oproti minulým letům celkem žádné výkyvy. “Největší nápor jsme jako obvykle měli první červencový týden, kdy si lidé spojují svátky s dalšími dny dovolené. Letos trochu zkomplikoval situaci festival Extreme Obscenne, protože se konal o těchto svátcích a další hosté se sem skoro nevešli,” konstatovala vedoucí Renáta Portlová.

O hosty naopak kemp připravilo zrušení Open air festivalu Trutnoff. “Všichni postupně odhlašovali pobyty, takže víkend 19. srpna byl dost slabý,” dodala vedoucí areálu v Dolcích. Předčasné ukončení koupací sezony kvůli nekvalitní vodě v nádrži tu podle jejích slov moc nepocítili. Sezonu však trochu poznamenaly silné bouřky, které areál zaplavily.

Proměnlivé počasí uplynulých prázdnin se odrazilo i na statistikách návštěvnosti koupališť na Jičínsku. „Sezona byla výborná, obsazenost kempu byla stoprocentní. Pokles návštěvníků jsme zaznamenali na koupališti,“ uvádí Jaroslav Hudec z Koupaliště a kempu Pecka. Rostoucí zájem o služby kempu pozorují na Pecce již třetím rokem. „Je to vzrůstající trend, se kterým se zvyšuje i náročnost klientů na vybavení,“ říká Hudec.

Místy chladnější letní dny se podepsaly na provozu koupaliště Autokempu Milovice u Hořic. Letos bylo otevřeno jen dvacet pět dní, což je o polovinu méně než loni. „S návštěvností kempu můžeme být spokojeni. Avšak na koupališti máme velký propad tržeb,“ řekl starosta Alois Jirsák.

Chatový tábor Jinonice nabízí možnosti kempování u Jinolických rybníků. „Červenec byl na výbornou, ale překvapením bylo, když nám sezona prakticky skončila 3. srpna. Normálně tomu bývá po 15. srpnu,“ pozastavuje se nad letošním nečekaným úkazem Zita Pecharová. Zato v kempu Dřevěnice je situace stabilní. „Tam dojíždí stálá klientela, především volejbalisté na soustředění,“ vysvětluje Pecharová.

V rodinném kempu Brodský, jenž se rozprostírá na břehu stejnojmenného rybníka v Červeném Kostelci bylo přes léto hodně živo.
„Letošní sezóna byla ve znamení toho, že se stále něco dělo. Návštěvníkům už nestačí jenom někam přijet – chtějí mít nějaký program. Proto jsme pro ně připravili několik novinek, jak jim pobyt zpestřit,“ říká provozovatel kempu Milan Hrstka.

GENERACE ZVYKLÁ NA STANY ZMIZELA

Prvotní myšlenka nabídnout hostům výlety do nedalekých zajímavých míst se ale nesetkal s příliš velkou odezvou.

„Člověk míní a rekreanti mění. Lidé sice chtějí nějaký program, ale přejí si ho přímo na místě kde jsou ubytováni. Takže jsme to po čtrnácti dnech překopali a každý den jsme dělali animační programy přímo v kempu,“ říká Milan Hrstka.

Podle něj je doba, kdy návštěvníkům stačilo, že v kempu budou čisté toalety a dobrá restaurace, pryč. „To už je málo. Lidé chtějí, abychom se jim postarali o zábavu – pak klidně odpustí i to, že je špatné počasí,“ dodává Hrstka. Sám letošní návštěvnost hodnotí jako lepší průměr.

Zároveň si všímá, že ubývá lidí, kteří chtějí trávit část dovolené pod stanem.

„Bohužel není nová generace, která by byla navyklá jezdit se stanem. Když to vezmu podle sebe, kdybych v patnácti nebyl na čundru, jako kdybych nežil. Ta generace už není. Lidé si radši připlatí za ubytování v chatkách se sociálkou. Kdybychom měli dvojnásobnou kapacitu, obsadili bychom ji bez problémů,“ říká provozovatel kempu, který nabízí kolem sedmi desítek lůžek v chatkách a bungalovech.

Přestože prázdniny skončily, kemp pokračuje.

„Naše filozofie je nebýt závislý jen na letní sezóně. Před námi je ještě září, říjen a listopad, kdy jsme stále v provozu a každý víkend pořádáme nějakou akci. Je to trend doby a ekonomická nutnost,“ je si vědom Milan Hrstka.