VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Je libo dobrý špekáček? Nesplňují však dřívější normy

Liberecký kraj - Doba grilování a opékání je tady. Z obchodů mimo jiné mizí i oblíbené špekáčky, které mají v Česku dlouholetou tradici. Vyrábějí se už od roku 1891, ale podle časopisu dTest jejich kvalita značně upadá, jak prokázaly provedené analýzy. Ztučněly a zvodnatěly. Normy to dovolují.

15.5.2014
SDÍLEJ:

Špekáčky. Ilustrační fotografie.Foto: Deník

„Výsledky testů z laboratoře jsme porovnali s požadavky současných potravinářských předpisů i s nároky kladenými na špekáčky v již zrušených československých státních normách. Liteře nynější legislativy vyhovělo všech 15 testovaných výrobků. Státní normu na špekáčky z roku 1977 by však splnilo pouze deset z nich a normu z roku 1961 žádný," uvádí časopis dTest.

Problém je v tom, že všichni chtějí vydělat a zákazníci i obchodníci koukají na cenu, kvalita tedy zákonitě klesá. Moje špekáčky s 53 % masa vyjdou na krámě asi na stovku za kilogram. Karel Klouček, řezník, Raspenava


Názor řezníka

Podle vyhlášených řezníků z Liberecka bohužel cena vítězí nad kvalitou. „Obchodní řetězce berou jen to nejlevnější, což požadují zákazníci. Já do velkých obchodů vůbec nedodávám. Na kvalitní špekáčky narazíte spíš v menších krámcích," řekl Deníku raspenavský řezník Karel Klouček.

Vítěz a poražený

Potravinářská vyhláška stanovuje, že špekáčky musejí obsahovat nejméně 40 % masa. A maximálně mohou obsahovat 45 % tuku.

„Tento požadavek splnily všechny testované výrobky. Nejvíc masa, přes 76 %, bylo ve špekáčcích Steinhauser z Tišnova a Clever z Kostelce. Nejméně masa (lehce pod 50 %) pak obsahovaly špekáčky ZŘUD z Písku a Krahulík z Telče," řekla Vanda Jarošová z dTest.

Chemické analýzy nezjistily přítomnost drůbežího masa ani v jednom z testovaných špekáčků. Ty tradiční totiž musejí obsahovat pouze maso hovězí a vepřové. Žádný také neobsahoval sóju. „Ta sice není zakázaná, ale je to náhražka, o kterou ve špekáčcích nestojíme," uzavřela Jarošová s tím, že po ohřátí v páře nejvíc hodnotitelům chutnal ten nejmasitější špekáček.

Autor: Romana Prošková

15.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 16 800 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař - ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16800 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KUCHAŘ - KA vyuč. v oboru nebo praxe v oboru kuchař. Pracoviště: Základní škola žacléř, J. A. Komenského, č.p. 339, 542 01 Žacléř. Informace: Jana Trejbalová, +420 774 725 998. Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 35 000 Kč Číšníci a servírky Číšník - servírka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ČÍŠNÍK - SERVÍRKA - příjemné a slušné vystupování, praxe vítána, ubytování zajištěno.. Pracoviště: Penzion poříčí s.r.o., Petříkovická, č.p. 201, 541 03 Trutnov 3. Informace: Michal Franc, +420 608 252 034. Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 13 420 Kč Číšníci a servírky Číšník - servírka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 13420 kč, mzda max. 14600 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: ČÍŠNÍK - SERVÍRKA , Nabízíme: zaměstnanecké stravování, týden dovolené navíc, hrazené další vzdělávání zaměstnavatelem, příplatky za soboty , neděle, svátky, příspěvek na dojíždění. Pracoviště: Státní léčebné lázně janské lázně, státní podnik, náměstí Svobody, č.p. 272, 542 25 Janské Lázně. Informace: Nela Ouředníková, +420 499 860 120,123. Zdravotnictví - Zdravotnictví Zdravotní sestra 19 900 Kč Všeobecné sestry s osvědčením Zdravotní sestra. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19900 kč, mzda max. 20500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ZDRAVOTNÍ SESTRA - dětská léčebna , výhodou dětská sestra, pouze jedna směna, rozvržení prac. doby pravidelné po - pá, nástup možný ihned. Pracoviště: Státní léčebné lázně janské lázně, státní podnik, náměstí Svobody, č.p. 272, 542 25 Janské Lázně. Informace: Nela Ouředníková, +420 499 860 120,123.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 18.–19. srpna 2018

Až na vrcholky hor se 165 kily na zádech a neckyáda na suchu: videa víkendu

ZDAŘILÉ DIVADELNÍ SCÉNKY shlédli v sobotu návštěvníci Braunova Betléma u Kuksu. Před třemi stovkami let tu sochaři odstartovali práce na jedinečné kulturní památce.
41

Braunovy sochy žily divadlem. Lidé se bavili

Reparát Trutnovu vyšel na jedničku. Do pauzy bylo vymalováno

Trutnov - Vstup do sezony diviznímu Trutnovu před týdnem nevyšel. Na hřišti Českého Brodu inkasoval pět branek, takže doma proti Náchodu měl co napravovat. Podařilo se! Vyhrál 3:0.

Rekord pokořen! Horský nosič ze Slovenska vynesl na Sněžku 165,5 kilogramu

Pec pod Sněžkou – Slovenský horský nosič Vladimír Hižnay donesl na nejvyšší tuzemskou horu rekordních 165,5 kilogramu. Extrémní vynáška nákladu, kterou překonal dosavadní historické maximum, mu přitom trvala pouhé 2 hodiny a 29 minut.

V kádru Dvora zůstává kanonýr Valášek

Dvůr Králové nad Labem - Další dobré zprávy se začátkem týdne dočkali příznivci královédvorského HC Rodos. Vedení klubu potvrdilo, že nejlepší střelec týmu v základní části loňské sezony Milan Valášek bude v klubu pokračovat i v novém ročníku II. ligy.

Koncem týdne se ochladí, pak se znovu vrátí letní teploty

Nadprůměrně teplé počasí vydrží minimálně do konce srpna a zřejmě i v první polovině září. Koncem příštího týdne se sice ochladí na dvacet až 25 stupňů Celsia, do konce letních prázdnin ale teploty znovu porostou. Už ale asi nepřekročí tropickou třicítku jako v uplynulých týdnech. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT