VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Je libo dobrý špekáček? Nesplňují však dřívější normy

Liberecký kraj - Doba grilování a opékání je tady. Z obchodů mimo jiné mizí i oblíbené špekáčky, které mají v Česku dlouholetou tradici. Vyrábějí se už od roku 1891, ale podle časopisu dTest jejich kvalita značně upadá, jak prokázaly provedené analýzy. Ztučněly a zvodnatěly. Normy to dovolují.

15.5.2014
SDÍLEJ:

Špekáčky. Ilustrační fotografie.Foto: Deník

„Výsledky testů z laboratoře jsme porovnali s požadavky současných potravinářských předpisů i s nároky kladenými na špekáčky v již zrušených československých státních normách. Liteře nynější legislativy vyhovělo všech 15 testovaných výrobků. Státní normu na špekáčky z roku 1977 by však splnilo pouze deset z nich a normu z roku 1961 žádný," uvádí časopis dTest.

Problém je v tom, že všichni chtějí vydělat a zákazníci i obchodníci koukají na cenu, kvalita tedy zákonitě klesá. Moje špekáčky s 53 % masa vyjdou na krámě asi na stovku za kilogram. Karel Klouček, řezník, Raspenava


Názor řezníka

Podle vyhlášených řezníků z Liberecka bohužel cena vítězí nad kvalitou. „Obchodní řetězce berou jen to nejlevnější, což požadují zákazníci. Já do velkých obchodů vůbec nedodávám. Na kvalitní špekáčky narazíte spíš v menších krámcích," řekl Deníku raspenavský řezník Karel Klouček.

Vítěz a poražený

Potravinářská vyhláška stanovuje, že špekáčky musejí obsahovat nejméně 40 % masa. A maximálně mohou obsahovat 45 % tuku.

„Tento požadavek splnily všechny testované výrobky. Nejvíc masa, přes 76 %, bylo ve špekáčcích Steinhauser z Tišnova a Clever z Kostelce. Nejméně masa (lehce pod 50 %) pak obsahovaly špekáčky ZŘUD z Písku a Krahulík z Telče," řekla Vanda Jarošová z dTest.

Chemické analýzy nezjistily přítomnost drůbežího masa ani v jednom z testovaných špekáčků. Ty tradiční totiž musejí obsahovat pouze maso hovězí a vepřové. Žádný také neobsahoval sóju. „Ta sice není zakázaná, ale je to náhražka, o kterou ve špekáčcích nestojíme," uzavřela Jarošová s tím, že po ohřátí v páře nejvíc hodnotitelům chutnal ten nejmasitější špekáček.

Autor: Romana Prošková

15.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

539490 - Výrobci a zpracovatelé potravin a příbuzní(23 000 Kč)

Výrobci a zpracovatelé potravin a příbuzní pracovníci Pracovnice do výroby. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PRACOVNICE DO VÝROBY - výroba salátů a aspikových výrobků, prac. doba od 7.00 - 15.30 hod., nevyučené zaučíme, ruční práce, nutná vlastní doprava, zdravotní průkaz, bezúhonnost, nabízíme stravování, V případě zájmu zasílejte životopisy na uvedený e-mail.. Pracoviště: Zvičinské uzeniny a lahůdky s.r.o.- pracoviště bílá třemešná, 544 72 Bílá Třemešná. Informace: Robin Königsmark, +420 777 721 467.

Administrativa - Administrativa Asistent, asistentka(15 000 Kč)

Všeobecní administrativní pracovníci Administrativní pracovník - ce. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ADMINISTRATIVNÍ PRACOVNÍK - CE - SŠ vzdělání s maturitou, pečlivost, spolehlivost. Pracoviště: Nemocnice vrchlabí, s.r.o., Fügnerova, č.p. 50, 543 01 Vrchlabí 1. Informace: Dana Ditzová, +420 499 502 320.

Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Pokojská(12 200 Kč)

Uklízeči a pomocníci v ubytovacích a vzdělávacích zařízeních Uklízečka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: UKLÍZEČKA - úklid pokojů, veřejných prostor hotelu, pomocné práce v kuchyni - čištění zeleniny a mytí nádobí. Pracoviště: Čistící stroje s.r.o. - clarion hotel špindlerův mlýn****, 543 51 Špindlerův Mlýn. Informace: Petr Jíra, .

Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Pokojská(16 500 Kč)

Uklízeči a pomocníci v ubytovacích a vzdělávacích zařízeních POKOJSKÁ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16500 kč, mzda max. 18500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: podnikové stravování, , kontakt: telefonicky, e-mailem, osobně po tel. domluvě. Pracoviště: Hotel štekl - hrubá skála s.r.o., 511 01 Turnov 1. Informace: Zima, +420 777 737 189,481 389 684.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Snowboardistka Eva Samková.

Samková: O hlas jsem přišla při fandění

Dopravní nehoda v Mladých Bukách
5

FOTO: Požár ve Svobodě nad Úpou

Rekordman Vondrák vyzkouší pětisetkilometrový nonstop za polárním kruhem

Dolní Dvůr /FOTO, VIDEO/ - Na rekordních sedm rozšířil Jiří Vondrák z Rudníku počet titulů v nejstarším českém závodě psích spřežení Ledová jízda.

Zeman zapomněl hejtmanovo jméno. Štěpán se mu představil na videu

Královéhradecko - Prezident Miloš Zeman, který se účastnil nedělního 40. sjezdu ČSSD v Hradci Králové, si nemohl vzpomenout na jméno hejtmana Královéhradeckého kraje Jiřího Štěpána (ČSSD).

Hospice musí umírající odmítat

Trutnovsko - Až osmdesát procent lidí chce podle průzkumů zemřít doma. Těžce nemocným umírajícím pacientům pomáhají mobilní hospice, které začaly v kraji fungovat před několika málo lety.

Autorské čtení: Hana Hindráková o své nové knize Smrtící byznys

Trutnov - Spisovatelka Hana Hindráková, která vyrostla v Trutnově, zavítá v úterý 20. února od 17 hodin mezi čtenáře do svého rodného města.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT