Pro rok 2020 je maximální sazba 21 Kč za den a v následujících letech maximálně padesát korun. Jičín letos zavedl poplatek ve výši dvaceti korun, v době koronakrize ale přistoupil k jeho zrušení.

Klisna spadla do bazénu, bohužel nakonec uhynula.
Klisna spadla do bazénu, bohužel nakonec uhynula

S návrhem ulevit podnikatelům přišli členové komise pro cestovní ruch v Jičíně. Nový poplatek měl být vybírán od dubna, zastupitelé v květnu schválili jeho storno. Nový poplatek by se měl vybírat až k 1. lednu 2021.

Radnice zavedla nový poplatek se zdůvodněním, že by se i turisté a návštěvníci Jičína měli částečně podílet na hrazení provozních nákladů města stejně jako jeho obyvatelé.

Poplatek je zaveden v řadě měst České republiky

V Trutnově s ohledem na změnu zákona schválili vyhlášku o místním poplatku z pobytu v prosinci loňského roku. Sazba pro letošní rok je dvacet korun za osobu a den. Poplatek zůstane zřejmě v platnosti. „Trutnovská radnice podnikatelům odpustí nájemné za půl roku, ale o stornu pobytového poplatku nejednala,“ uvedla mluvčí Michaela Dědková.

Sklizeň jablek.
Zemědělství se potýká s nedostatkem pracovníků

V Náchodě od 1. ledna vybírají sumu z ubytování ve výši dvaceti korun. Od roku 2021 ji chtěli navýšit na 50 korun. Koronavirová pandemie však s poplatky mírně zatočí. Informace upřesnila tisková mluvčí radnice Nina Adlof. „Poplatek jsme pro letošní rok zachovali ve výši dvaceti korun, v příštím roce ale počítáme s navýšením pouze na třicet korun.“

Změnu by měli schválit zastupitelé při svém červnovém zasedání.

Ilustrační foto
V jičínské nemocnici povolují návštěvy