Na jejich další představení Obchodníka s deštěm si budou muset lidé počkat.

„V rámci úspor se festivalový výbor rozhodl Jiráskův Hronov zkrátit o den. Pro Obchodníka s deštěm se pak nabízel pouze jediný, nerealizovatelný termín," uvedla ředitelka Kulturního informačního střediska (KIS) Marcela Kollertová. Festival organizuje i státní příspěvková organizace ministerstva kultury a většina rozhodnutí o programu podle Kollertové připadá na ni. Stejným případem je podle ní i letošní absence hronovských ochotníků.

Kollertová uvedla, že ochotníky nebylo možné v sobotu po slavnostním zahájení v noci uvést z časových důvodů – příprava představení trvá tři a půl hodiny a samotné pak další dvě. Divadelníky navrhované posunutí termínu na druhý srpen by pak ani nebylo součástí festivalu. Program byl už dokončený a pro hronovské tak nakonec nezůstalo místo. Možnost uvést představení na poslední chvíli neprošla. Podle ředitelky v Hronově nebyli technici, kteří by představení mohli adekvátně osvětlit.

Hronovští ochotníci své neuvedení do programu berou jako porušení tradice. „Jestli něco stále spojuje festival s Jiráskem, tak je to právě soubor Jiráskova divadla," řekla jeho členka Lucie Peterková. Podle ní ještě v červenci divadelníci netušili, že se s nimi nepočítá.

„Bylo nám řečeno, že nejsou lidi a peníze. Proč se však zkracuje právě na úkor domácích, je mi však záhadou. Domnívám se, že je to něčí nevůle, ať už z Prahy nebo Kulturního informačního střediska Hronov," míní členka souboru Peterková.

Stalo se zvykem, že místní ochotníci vystupovali se svou inscenací v předvečer zahájení. Když náhodou vystupovali během programu, zastoupil je některý ze souborů z nejbližšího okolí.

Obchodník s deštěm je možná nejlepší

Hra Obchodník s deštěm je podle hronovských divadelníků nejsoučasnější a dost možná nejlepší hra, kterou v poslední době hráli. Přesto se ho návštěvníci Jiráskova Hronova, ať už z jakýchkoliv důvodů, letos nedočkají. Příznivci divadla dostanou šanci ho zhlédnout pravděpodobně až v září. „Představení je to velmi kvalitní a pokud o něj má někdo zájem, může ho vždy navštívit i mimo festival. Alespoň se nebude muset prát o lístky s návštěvníky odjinud," dodala Kollertová.

Festival amatérského divadla Jiráskův Hronov trvá do soboty. Pořadatelé očekávají, že dorazí zhruba tisícovka divadelníků a účastníků seminářů a dalších zhruba 900 návštěvníků. Festival je podle pořadatelů nejstarší divadelní přehlídkou neprofesionálního divadla v Evropě a pravděpodobně i na světě. V rodišti spisovatele Aloise Jiráska byl založen roku 1931 a do roku 1951 se na festivalu vždy uváděla alespoň jedna jeho hra. Od roku 1991 program pravidelně obohacují špičková zahraniční neprofesionální divadla.

(mon, čtk)