Bouračka na čtyřpruhu nebo v Úlibicích? Co se to k sakru děje? Jičín byl včera zašpuntovaný už na výjezdovce v Hradecké ulici, auta stála z Úlibic do Jičína, od Hořic až za Konecchlumí. Nešlo o žádnou tragickou nehodu, ve čtvrtek byla zahájena dlouho avizovaná oprava úlibické křižovatky silnic I/16 a I/35. Rekonstrukce „kruháku“ je řešena za provozu, provoz řídí pracovníci firmy. Přesto hned první den kolabuje.

„Když jsem viděl tu frontu až za Konecchlumí, vzal jsem to zkratkou přes Lužany, přesto jsem v Úlibicích čekal ještě dvacet minut,“ hořekoval řidič Dominik, který tak nestihl domluvenou schůzku.

Další řidič uvízl už v Hradecké ulici v Jičíně.

„Tečou mi nervy, zkusil jsem to, trvalo mi to z Jičína do Úlibic hodinu,“ zavolal nám Radek, který cestoval z Jičína do Hořic.

Okružní křižovatka bude postupně uzavřena ve třech částech. Stavba bude během dne řízena pracovníky firmy na všech třech směrech, v noci semafory. Problém by neměl být jedině ve směru z Nové Paky na Jičín, kde budou vozidla odkloněna na provizorní samostatný pruh.

„Vyfrézujeme třináct centimetrů, úsek se bude sanovat, pak položíme ve dvou vrstvách nový asfaltový povrch. Opraví se i poškozené ostrůvky. Při provozu to bude náročné,“ popisuje práce Ladislav Grof, který má problematickou stavbu na starosti.

KUDY, KUDY CESTIČKA?

Náhradní trasy přes okolní obce mohou volit jen řidiči osobních automobilů, nákladní vozidla nad 3,5 tuny mají dopravními značkami zakázán průjezd obcí Dřevěnice, Lužany a na dalších místech.

„Právě v těchto obcích budeme dohlížet na to, zda řidiči dodržují dočasně instalované zákazové značky,“ uvedl Petr Dejmek z dopravního inspektorátu v Jičíně. „Značky zákazu vjezdu jsou na místě a právě tu stojí policejní hlídka. Kamion projel jeden, aut požehnaně,“ okomentoval stav v Lužanech starosta Martin Mitlöhner.

„Už jsme zaregistrovali zvýšený nárůst dopravy,“ hlásila starostka Studeňan Zdeňka Brixová.

Právě přes Studeňany vede jedna z únikových cest z Jičína, ale i tato komunikace prochází rekonstrukcí a od 4. září bude uzavřena. Řidiče tak objížďka navede do Valdic, kde je silnice právě v rekonstrukci, dále přes Soběraz do obce Radim a Dřevěnice.

Úlibická křižovatka

Podle silničářů je to nejhorší křižovatka v kraji, navíc soustavně přetížená. Její opravu zadalo Ředitelství silnic a dálnic Praha, stát bude 4,5 milionu. Práce byly zahájeny 24. srpna, termín ukončení je 22. října. Ve dnech 30. září a 1. října má být křižovatka kvůli pokládce obrusných vrstev zcela uzavřena. Objízdná trasa bude pro osobní automobily vedena přes Lužany, nákladní doprava bude obousměrně vedena pře Hořice – Lázně Bělohrad a Novou Paku.

Jan Kučera se rozhodl pomoci svému synovi na vlastní pěst a dal do pohybu kampaň, která oslovuje nejen fotbalisty z celé republiky. Výzva apeluje na lidi, aby se rozhodli darovat krev a zapsali se do registru dárců kostní dřeně.
Mladý fotbalista bojuje s rakovinou krve