Od roku 2013 se díky nákupům na burze podařilo Libereckému kraji snížit náklady na energie na méně než polovinu. Informoval o tom náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Na letošní rok se díky nákupu v aukci a velmi nízkým cenám komodit podařilo nakoupit energie za necelých 49 milionů korun bez DPH. Ještě v roce 2013 přitom platil kraj více než 113 milionů. "Centrálními nákupy Liberecký kraj ročně dosahuje milionových úspor. Od roku 2014 nám náklady za komoditní složky klesly dohromady o téměř 154 milionů korun. Věřím, že i nejbližší nákup na burze přinese školám, domovům seniorů i Krajské nemocnici v Liberci další úspory," poznamenal Pieter.

Nákup na burze se Libereckému kraji osvědčil a využívá ho například i Liberec nebo liberecký dopravní podnik. "Nákup na burze je transparentní veřejnou soutěží, zapojit se do ní mohou jen prověřené firmy. Pokud dodavatel zvítězí na burze, kraj s ním uzavře smlouvu. Není možné, aby výsledek napadl u antimonopolního úřadu neúspěšný uchazeč jako při běžných veřejných soutěžích, to je velká výhoda," popsal přednosti nákupu Pieter. Výhodou je podle něj i rychlost nákupu.

Centrální nákupy využívá Liberecký kraj i při běžných veřejných zakázkách, kde se také daří dosahovat výrazných úspor. Loni kraj vyhodnotil 114 zakázek, jejichž cenu se podařilo v soutěžích snížit o více než čtvrtinu na necelých 526 milionů korun. V letošním roce připravuje podle Pietera kraj také velkou zakázku na služby mobilního operátora. Naposledy byly tyto služby předmětem soutěže v roce 2014, kdy se podařilo mobilní volání a datové služby pro kraj a jeho organizace zlevnit na polovinu.