Pomoc ukrajinským uprchlíkům budou jednotlivé složky poskytovat na svých běžných pracovištích, především na Ulrichově náměstí v Hradci Králové. Centrum je v provozu od 2. března. V současnosti se nachází v budově Na Okrouhlíku poblíž hradeckého autobusového terminálu v Hradci Králové.

Za posledních několik týdnů centrum pro Ukrajince denně odbaví v průměru kolem šesti desítek uprchlíků. To je velký rozdíl oproti předchozím měsícům, kdy bylo centrum otevřeno nonstop a proudily tam stovky lidí každý den.

Hasiči z Pardubic i Hradce Králové vysílají odřady do Hřenska na pomoc s hašením velkých lesních požárů.
Do Hřenska jede pomoci bojovat s požárem 13 hasičů z Královéhradeckého kraje

„Z důvodu nízkého vytížení jsme vyhodnotili, že provoz KACPU není nadále efektivní na centralizovaném místě. V pondělí 8. srpna proto ukončíme jeho provoz v budově Na Okrouhlíku a rozmístíme stanoviště na pracoviště zastoupených složek. Za dobu fungování centra jsme vyladili všechny procesy, a tak víme, že veškerou administrativu a další služby dokážeme poskytovat bez potřeby centrálního stanoviště,“ vysvětlil ukončení krajského asistenčního centra hejtman Martin Červíček.

Prvním a hlavním bodem, kam uprchlíci zamíří, bude administrativní budova na Ulrichově náměstí, kde sídlí krajské ředitelství Policie ČR a také Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR. Své stanoviště zde bude mít také integrační centrum.

Krajská budova Na Okrouhlíku bude nadále sloužit pro nouzové přečkání v případě příjezdu uprchlíků bez zajištěného ubytování.

Vladimír Palička končí po šesti letech v čele Fakultní nemocnice Hradec Králové. 76letý biochemik a osteolog požádal ministra zdravotnictví o uvolnění z funkce kvůli věku.
Lidská stránka medicíny je jeden z hlavních úkolů, říká končící ředitel fakultky

„Děkuji všem, kteří se na pětiměsíčním provozu KACPU podíleli. Během této doby jsme byli svědky mimořádného nasazení příslušníků bezpečnostních i záchranných složek, neziskových organizací ale i úředníků a také dobrovolníků z řad veřejnosti. Všichni odváděli a stále odvádí skvělou práci, a i díky nim jsme v Královéhradeckém kraji zvládli uprchlickou krizi bez obtíží,“ uvedl Červíček.

Stěhování zázemí KACPU začne v odpoledních hodinách 8. srpna. V provozu budou jednotlivá stanoviště znovu ve středu 10. srpna. Registrace uprchlíků bude poté probíhat nadále tři dny v týdnu - v pondělí, středu a pátek od 8 do 15 hodin.

KACPU v Hradci Králové aktuálně registruje uprchlíky v pondělí, středu a pátek od 8 do 15 hodin. Za posledních několik týdnů jich denně odbaví v průměru kolem šesti desítek. To je velký rozdíl oproti předchozím měsícům, kdy bylo centrum otevřeno nonstop a proudily sem stovky lidí každý den.