Ocenění převzala na slavnostním vyhlášení v sídle krajského úřadu starostka Deštného v Orlických horách Alena Křížová. S vítězstvím prý vzhledem k velké konkurenci vůbec nepočítala. „O rozhledně na Velké Deštné se hovořilo už od 90. let. Podařilo se nám domluvit s panem hrabětem Kolowratem, který má všude okolo pozemky. Byl opravdu velmi vstřícný a toto je výsledek naší společné práce,“ řekla Deníku Křížová.

Šedivý dým poslední zářijové ráno začal stoupat ze skladovacího objektu s krmivem pro dobytek nad Suchým Dolem. Na místo do zemědělského areálu společnosti Agriteam vyjelo 10 jednotek hasičů. Na plně rozvinutý požár bylo nasazeno osm vodních proudů, z toh
FOTO, VIDEO: Hasiči zasahovali u požáru skladovací haly. Škoda je 9 milionů

Rozhledna větru a deště na samém vrcholu Orlických hor získala letos už druhé ocenění. Od března se může chlubit také titulem Rozhledna roku 2019. Za necelý rok registruje obec zhruba 130 tisíc výstupů. Vstup na rozhlednu je zdarma. Loni otevřená rozhledna je vysoká 19 metrů, má obdélníkový půdorys, jádro z ocelové konstrukce ze schodištěm, které je opláštěno modřínovými hranoly, které tvoří fasádu rozhledny. Porota při svém výběru ocenila jednoduchost konstrukce a také to, že rozhledna je nerušeně začleněná do okolní přírody.

Soutěž Stavba roku Královéhradeckého kraje se vyhlašuje pravidelně od roku 2004. Loňským vítězem se stala smuteční síň v Broumově. Vedle Královéhradeckého kraje je pořadatelem soutěže Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Český svaz stavebních inženýrů, Svaz podnikatelů ve stavebnictví a Česká komora architektů. Hejtmana Jiřího Štěpána (ČSSD) potěšilo, že letos se přihlásilo více staveb než v loňském roce.

Foto: archiv KÚ Královéhradeckého kraje
Do otevření obchvatu Opočna zbývají už jen dny

„Soutěž upozorňuje veřejnost na to, že moderní architekturu v Královéhradeckém kraji nemusíme spojovat pouze s Janem Kotěrou nebo Josef Gočárem, ale že i v současnosti zde vzniká celá řada pozoruhodných novostaveb,“ řekl během vyhlášení Štěpán.

Mezi nominovanými bylo i hradecké schodiště Bono Publico. To soutěží i v celostátní soutěži Stavba roku, kde postoupilo do finále mezi nejlepších 24 staveb.

Další oceněné stavby

Kromě rozhledny v Deštném v Orlických horách, která získala hlavní cenu, ocenila porota i dalších pět staveb.

Zvláštní cenu poroty získala nástavba, přístavba a stavební úpravy základní školy v Dobřanech na Rychnovsku. Zástupci dalších čtyř nominovaných staveb si pak ze středečního slavnostního vyhlášení odnesli čestná uznání. Porota jím ocenila rekonstrukci kina Biograf Český Ráj v Jičíně, rekonstrukci schodiště Bono Publico v centru Hradce Králové, revitalizaci budovy Muzea východních Čech taktéž v krajském městě a rekonstrukci mostu M3 v Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem.

Pády stromů. Ilustrační foto
Strom u Borohrádku přehradil cestu, narazila do něj auta