Ty přišly s kampaní „Sešity do škol" , během které rozdají základním školám 252 tisíc sešitů. Zástupci škol je mohou objednat na webové adrese: www.sesitydoskol.cz a to do konce září nebo do rozdělení zásob.

Lesy ČR pořídily sešity za osm set tisíc korun. Školám je věnují zdarma, uhradí i dopravu. „Nevyjde, samozřejmě, na všechny žáky. Zástupcům škol tedy doporučuji, aby sešity objednali co nejdříve," říká Radovan Srba, obchodní ředitel podniku Lesy ČR.

„Sešity zdarma doveze dopravce na adresu školy, a to několik dní po objednání," dodal ředitel Srba.

Právě sešity jsou jednou z věcí, které školy spojují s podnikem Lesy České republiky, správcem bezmála poloviny lesů v zemi. „Chceme děti seznámit s využitím dřeva jako našeho největšího obnovitelného zdroje. Říkáme tím, že dřevo je jedinečnou surovinou a sešity, kterými denně listují, se vyrábějí právě z něj. Nemusí mít strach, že se spotřebou papíru ničí lesy. V posledních letech jich dokonce přibývá a vytěžené stromy nahrazují nové. I to chceme naší kampaní sdělit," dodává generální ředitel podniku Lesy ČR Daniel Szórád.

Podle statistik se z jednoho vzrostlého stromu vyrobí zhruba osmdesát tisíc papírových archů velikosti A4. Ekologové ale přesto radí kupovat sešity z recyklovaného papíru: „Na výrobu jedné tuny papíru je třeba dvě až tři tuny dřeva, zhruba pět kubických metrů. Výroba recyklovaného papíru dřevo nevyžaduje. I když český papírenský průmysl využívá ve svých provozech méně kvalitní dřevo ať už z prořezávek, polomů, napadené kůrovcem a piliny, není tohoto dřeva v republice dost. Nepřímo je tak vyvíjen tlak na větší těžbu dřeva," vysvětluje mluvčí Arniky Vratislav Vozník.